DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlediği basın toplantısında doğal afetlerle daha etkili mücadele için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde "Doğal Felaketlerle Mücadele Kuvvetleri" kurulmasını öngören kanun teklifini bugün Meclis Başkanlığına sunacaklarını söyledi. Rızvanoğlu, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yılı öncesinde TBMM Başkanlığına sunacağı kanun teklifine, Mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerden destek beklediklerini belirtti.
Rızvanoğlu kanun teklifinin gerekçesini şöyle açıkladı:
“Türkiye iklim krizinin tam ortasında”
Konuşmasına 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları anarak başlayan Rızvanoğlu “İklim krizi artık günlük hayatımızın gerçeği haline geldi. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün verilerine göre, 2024 yılı, sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece sıcaklık artışının aşıldığı bir yıl oldu. Yine geride bıraktığımız 2025 Ocak ayı da insanlık tarihindeki en sıcak Ocak ayı olma özelliğini taşıyor. Bu, sadece bir rakamdan ibaret değil. Bu eşik, dünyamızın doğal dengelerinin bozulduğunu ve artık daha büyük felaketlere hazır olmamız gerektiğini gösteriyor. Peki, bu ne anlama geliyor? Bu, yangınların daha şiddetli olacağı, sellerin daha sık ve yıkıcı hale geleceği, kuraklığın tarımsal üretimi tehdit edeceği bir geleceğin bizi beklediği anlamına geliyor. Türkiye, ise bu krizin tam ortasında. Akdeniz havzasında yer alan ülkemiz, iklim değişikliğinin etkilerini en yoğun hisseden bölgelerden biri” dedi.
“Afet yönetimi hâlen dağınık, kurumlar hâlen birbirinden kopuk”
Rızvanoğlu başta deprem olmak üzere afet yönetimindeki eksikliklere değinerek “Bu gerçekler karşısında eski yöntemlere tutunarak ilerlemek mümkün değil. Peki, Türkiye bu felaketlerle mücadele etmeye hazır mı? Maalesef ki, değil! Ege’de İzmir’i, Akdeniz’de Antalya’yı ve Karadeniz’de Bartın’ı vuran sel felaketleri halen hafızamızda ilk günkü gibi canlı. Ama bu tehditlere karşı halen elimiz kolumuz bağlı bir şekilde duruyoruz! Hâlen yangınlara yeterince hızlı müdahale edemiyoruz, hâlen afet sonrası koordinasyonu sağlayamıyoruz, hâlen zarar gören yurttaşlarımızın kayıplarını telafi edecek güçlü bir sosyal destek mekanizması kuramıyoruz! Afet yönetimi hâlen dağınık, kurumlar hâlen birbirinden kopuk, kriz anlarında hâlen plansızlık hâkim, kriz sonrası yetki tartışmaları halen giderilmiş değil!” dedi.
“AFAD’a göre her gün 14 doğal afetle karşı karşıyayız”
Rızvanoğlu afet istatistiklerine değinerek “AFAD’ın son yayınladığı istatistiklere göre 2023 yılında, ülkemizde bir yıl içinde tam 5 bin 233 doğal afet meydana geldi. Bu, neredeyse her gün 14 doğal afetle karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor. Orman yangınları ise, Türkiye için giderek büyüyen bir sorun haline geldi. 2024 yılında, ülkemizde 3 bin 800 orman yangını yaşandı ve bu yangınlar toplamda 27 bin hektar orman alanını yok etti. Bu, sadece doğamızı değil, aynı zamanda ekonomimizi, biyolojik çeşitliliğimizi ve geleceğimizi tehdit eden bir yıkımdır. Yıkımın boyutuna bir örnek daha verecek olursak, Aon'un yayınladığı 2021 yılı Küresel Doğal Afetler Raporu'na göre, 28 - 31 Temmuz 2021'de Türkiye genelinde başlayan orman yangınları yaklaşık 232 milyon dolarlık ekonomik kayba neden oldu” ifadelerini kullandı.
“Ülkeyi doğal afetlerle mücadele konusunda daha dirençli hale getirmeliyiz”
Ülkenin, doğal afetlerle mücadele konusunda daha güçlü ve dirençli bir hale gelmek zorunda olduğunu ifade eden Rızvanoğlu, "Bunun için de artık eski yöntemlerin yetersiz kaldığını kabul ederek, daha etkili, daha organize ve daha ileri teknolojilere dayanan bir yapıyı hayata geçirmemiz gerekiyor. İşte bu mücadelenin daha başarılı olabilmesi için TSK bünyesinde 'Doğal Felaketlerle Mücadele Kuvvetleri'nin kurulması gerektiğine inanıyoruz ve bu konudaki kanun teklifimizi bugün Meclise sunuyoruz" diye konuştu.
“Doğal afetlerle mücadelede milli bir çözüm geliştirmemiz gerekiyor”
Türkiye'nin deprem başta olmak üzere karşı karşıya kaldığı çeşitli doğal afetlerde lojistik eksiklikler, koordinasyonsuzluk ve organizasyonel zafiyetler bulunduğunu savunan Rızvanoğlu, "Doğal afetlerle mücadelede milli bir çözüm geliştirmemiz gerekiyor. Bu çözüm, yalnızca kriz anında değil, krizden önce önleyici tedbirlerle hazırlık yapan, organize, disiplinli ve teknolojiyle desteklenen bir yapıya dayanmalıdır. İşte burada TSK devreye girmeli. Bu yüzden 'Doğal Felaketlerle Mücadele Kuvvetleri', Türkiye'nin doğal afetlerle mücadele kapasitesini güçlendirmek için hayata geçirilmesi gereken milli bir yapıdır" ifadelerini kullandı.
“Tüm dünyaya örnek olacak”
DEVA Partili Rızvanoğlu, "Doğal Felaketlerle Mücadele Kuvvetleri"nin kurulmasının, yalnızca teknik bir ihtiyaç değil, Türkiye'nin doğal afetlere karşı geliştireceği ulusal bir savunma stratejisinin temel taşı olacağını ve bu adımın tüm dünyaya örnek olacak bir modelin başlangıcı sayılacağını da söyledi. Rızvanoğlu açıklama sonrasında 7 maddeden oluşan kanun teklifini TBMM’ye sundu.