DEVA Partili Karal’dan Tarım Bakanlığına: Patates için başlatılan seferberlik çiftçinin elinde kalan diğer tarım ürünleri için de yapılsın

11-09-2024
DEVA Partili Karal’dan Tarım Bakanlığına: Patates için başlatılan seferberlik çiftçinin elinde kalan diğer tarım ürünleri için de yapılsın

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı imzasıyla yayımlanan “Patates Tüketiminde Farkındalığın Artırılması” konulu yazısıyla bu sezon arz fazlalığı görülen patatesin kamu kurum ve kuruluşlarda tüketiminin artırılması çağrısında bulunulduğuna dikkat çekerek “Bir gün 'ürün yok’ diye depolara stokçuluk baskınları yapıyorlar, bir gün 'ürün çok’ diye 'patates tüketiminde farkındalığı artırmak' için seferberlik başlatıyorlar. Hükümetin tarımsal üretim planlaması olmazsa olacağı bu! Bari elinizi taşın altına koyun da aynı seferberliği çiftçinin elinde kalan, para etmeyen, maliyetleri karşılayamadığı için toplatamadığı diğer tarım ürünleri için de başlatın. Böylece hem vatandaş sebze meyveye doysun hem de çiftçinin zararı karşılansın.” dedi.

Tarım Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarına ‘patates tüketimini arttırın’ çağrısında bulundu

Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı imzasıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen “Patates Tüketiminde Farkındalığın Artırılması” konu başlıklı yazısı ile ülke genelinde patates tüketiminin artırılması çağrısında bulunuldu.

Dağıtım yerleri arasında tüm bakanlıkların yanısıra Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, İletişim Başkanlığı ve Strateji Geliştirme Başkanlığının da yer aldığı yazıda, 2024 üretim sezonunda ülke genelinde hasadı devam eden patates üretimin yurtiçi tüketimi ve Türkiye’nin ihracat kapasitesini aşması ve arz fazlasının ortaya çıkmasının öngörüldüğü belirtilerek, “Arz fazlasının sebep olabileceği fiyat dalgalanmaları ve üreticilerin bir sonraki dönem ekim kararlarında oluşabilecek olumsuz etkilerin en aza indirilebilmesi ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması maksadıyla, kamu kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde yurtiçi patates tüketiminin artırılması ve bu konuda farkındalık oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda bakanlığımız, kurumunuz ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarınızca (askeri birlikler, hastaneler, yurtlar, okullar, üniversiteler, belediyeler, kurum personel yemekhaneleri, sosyal tesisler, misafirhaneler, aşevleri vb.) sağlanan toplu yemeklerde ve yapılan ayni gıda yardımlarında mümkün olduğu kadar patates ürününe ağırlık verilmesine dair gerekli destek ve işbirliğinin sağlanması hususunda ilgilerini ve gereğini arz/rica ederim." denildi.

“Tehlike çanları patates için çalıyor”

DEVA Partili Hasan Karal, söz konusu yazının, hükümetin plansız üretim politikasının itirafı olduğunu söyledi. Bu yıl çiftçilerin ve üreticilerin perişan edildiğini kaydeden Milletvekili Karal, “Hükümetin plansız, programsız, ithalatı önceleyen tarım politikası yüzünden ülkemiz ne yazık ki bu yıl tarihte görülmemiş çiftçi eylemlerine sahne oldu. Yüzlerce üreticimiz zarara uğradı. Domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, fasulye, çay, buğday, ayçiçeği dahil birçok sebze ve meyvede maliyetlerle başa çıkamayan çiftçilerimiz ya zararına satış yaptı ya ürününü tarlada bırakmak zorunda kaldı. Şimdi tehlike çanları patates için çalıyor.” şeklinde konuştu.

“Hükümetin bir tarımsal üretim planlaması olmazsa, olacağı bu”

Milletvekili Hasan Karal, hükümetin tarımsal üretimde planlamasının olmamasının hem çiftçiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğine dikkat çekti. 2018-2019 yıllarında patates üretiminde arz eksikliği nedeniyle fiyatların yüksek seyrettiğini anımsatan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“5-6 yıl önce yine tarımsal üretimdeki plansızlık nedeniyle patates ve soğan üretimi az olmuş, fiyatlar ise çok yükselmişti. O dönemde patates depolarına baskın yapılarak üreticiler suçlu ilan edilmişti. Doğru düzgün bir program, plan olmayınca hem çiftçi mağdur oluyor hem vatandaş. Bir gün 'ürün yok’ diye depolara stokçuluk baskınları yapıyorlar, bir gün 'ürün çok’ diye 'patates tüketiminde farkındalığı artırmak' için seferberlik başlatıyorlar. Hükümetin tarımsal üretim planlaması olmazsa olacağı bu! Bari elinizi taşın altına koyun da aynı seferberliği çiftçinin elinde kalan, para etmeyen, maliyetleri karşılayamadığı için toplatamadığı diğer tarım ürünleri için de başlatın. Böylece hem vatandaş sebze meyveye doysun hem de çiftçinin zararı karşılansın.”

SONRAKİ HABER

DEVA Partili Esen, milyonlarca öğrenciyi bekleyen tehlikeye dikkat çekti: Yeni temizlik sistemi hem çocukları hem temizlik görevlilerini vuracak!

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                    

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

11-09-2024