DEVA Partili Ekmen: “Parlamenterler halkın sorunlarını, halkın yaşadığı yoğunlukta ve şiddette hissedemezse, o görevi hakkıyla yapamaz”

04-12-2023
DEVA Partili Ekmen: “Parlamenterler halkın sorunlarını, halkın yaşadığı yoğunlukta ve şiddette hissedemezse, o görevi hakkıyla yapamaz”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Rûdaw TV'nin sorularına cevap verdi.

DEVA Partisi olarak yerel seçimlere kendi partileriyle gireceklerini, ancak yerelde başka partilerle ittifak teklifine de açık olduklarını vurguladı. Kürt sorununun çözümüne yönelik programlarında "temel hak ve özgürlükler, Kürt meselesi bağlamında yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, ana dil hakkının eğitim dahil bütün alanlarda güçlendirilmesi, anayasal vatandaşlık tanımı" gibi konuların yer aldığını belirtti. Ekmen, "DEVA Partisi çatışma çözümü yöntemlerini bir ülkedeki terörün, silahlı şiddetin sonlandırılmasında önemli bir araç olarak görür. Bu açıdan başka bir siyasi partide olmayan bir berrak duruşa sahibiz" ifadelerini kullandı.

Kürt soprano Pervin Chakar'a yönelik linç kampanyasına ilişkin gelen soruya ise Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekmen, "Pervin Chakar hak etmediği bir politik polemiğin tarafı yapıldı. Hem Pervin Hanım adına üzücü ve haksız bir saldırı buluyorum" dedi. Ekmen, AK Parti hükümetinin Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini ise "tutarsız" bulduğunu belirterek, referandum sürecinde Türkiye Cumhuriyeti'nin sert bir söylemle taraf olmasını doğru bulmadığını kaydetti.

Mehmet Emin Ekmen’in yerel seçime dair soruları da yanıtladığı röportajın bir kısmı şöyle:

Rûdaw: Parlamento’da durum nasıl? Bir parlamenter olarak Parlamentodaki çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Mehmet Emin Ekmen: Parlamenterler de tıpkı halk gibi aynı durumu yaşıyor, Türkiye'nin durumu nasıl ise parlamentoda durum aynı

Rûdaw: Halk geçinememekten bahsediyor? Sizde de durum öyle mi?

Mehmet Emin Ekmen: Parlamenterler halkın sorunlarını, halkın yaşadığı yoğunlukta ve şiddette hissedemezse, o zaman o görevi hakkıyla yapamaz. Dolayısıyla ekonomi olsun, özgürlükler olsun, sosyolojik sorunlar olsun vatandaşın gündemi neyse parlamentonun, siyasetin de gündemi o olmak zorundadır. Bugünkü Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik dar boğaz, zaten yoksulluğu kat be kat arttırmış, derinleştirmiş durumdadır. Sabit gelirli olanlar dahi geçinemez durumdadır. Enflasyonun en az bir yıl daha artmaya da devam edeceği gözükmektedir. Maalesef dünyada emsali olmayacak bir şekilde faiz indirimi ile ortaya çıkan ekonomik tahribatın izahatı, giderilmesi muhtemelen birkaç yıl sürecektir.

"Bir milletvekilli 'ben geçinemiyorum' derse millete saygısızlık olur"

Rûdaw: Biraz şaka yoluyla söyledim ama gerçekten bazı parlamenterler mevcut maaşları ile geçinemediklerini söylüyorlar.

Mehmet Emin Ekmen: Oraya girmeyelim. Niye girmeyelim? Siyaset, Türkiye'de pahalı bir iş. Bugün bir milletvekilinin bir seçim bölgesine ziyareti en az 8-10 bin liraya mal olmaktadır. Yani uçak bileti, konaklama, transfer, seyahat esnasında ekibi ve arkadaşlarıyla birlikte giderleri vesaire. Ama milletvekillerinin aldığı maaş, ortalamanın daha üstünde olduğu için bir milletvekilinin “ben geçinemiyorum” demesi hep yanlış anlaşılır. Doğru da olmaz. Bunu kullanan milletvekili de yanlış kullanıyordur. Doğru olan şudur; Türkiye gibi birincil ilişkilerin güçlü olduğu toplumlarda siyaset pahalıdır. Yani siz sosyal medyadan bir mesaj atarak, bir TV programına çıkarak siyaset yapamazsınız. Siz sahada olmak zorundasınız. Sahada olmak demek, uçak bileti demek, araç kiralamak ya da yakıt ücreti demek, birlikte gezdiğiniz ekiplerle harcama yapmak demek. Düğüne gidiyorsanız takı, ihtiyaç sahibine gidiyorsanız dayanışma demek. Bunlar da milletvekili maaşı ile olacak işler değil. Bu böyle ama bir milletvekilli “ben geçinemiyorum” derse millete saygısızlık olur.

Rûdaw: Seçim sonrası Millet İttifakı içerisindeki partilere birçok eleştiri geldi. Deva Partisi’ne de 15 parlamenter çıkardıktan sonra, Ali Babacan’ın ve DEVA Partisi’nin sessizleştiği, etkili bir muhalefet yapmadığı yönünde eleştiriler var. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Mehmet Emin Ekmen: Etkili bir muhalefet hissiyatı ölçüsünü vatandaş nereden alıyor? Medyadan alıyor. Dolayısıyla görünmeme kısmı bizim bir şey yapmadığımız, söylemediğimiz anlamına gelmiyor. Meclis’te haftada 8-10 konuşma yapıyor her bir arkadaşımız. Şu ana kadar yüzün üzerinde basın toplantısı, söz almamız ve kürsüden konuşmamız var. Ama yeteri kadar medyaya yansımıyor. Bu da acaba bir durgunluk mu, sakinlik mi var deniyor.

Rûdaw: Önümüzdeki süreç bir yerel seçim var. Seçimlere bir ittifak içerisine mi gireceksiniz, yoksa parti olarak mı aday çıkaracaksınız?

Mehmet Emin Ekmen: Partimiz kendi adayını çıkaracağına dair duyurusunu yaptı. 3 Aralık Pazar günü tahmin ediyorum 45-50 kadar belediye başkan adayımızı ilan edeceğiz. Ancak herhangi bir il veya ilçede bize bir iş birliği teklifi gelirse de onu da reddetmeyip, dinleyeceğiz. Eğer o ilçenin veya ilin dinamikleri böyle bir şey arzu ediyorsan mümkün mertebe bu isteği karşılayacağız.

SONRAKİ HABER

DEVA Partili Karal: “Sadece rakamlarla değil insanların hayatlarıyla, alım gücüyle, ekmek paralarıyla oynanıyor”

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                    

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

04-12-2023