DEVA Partisi’nin değerli genel merkez kurul üyeleri,
Bursa il teşkilatımızın değerli başkanı,
Çok değerli il başkan adaylarımız,
Siyasi partilerin ve sivil toplum kuruşlarımızın kıymetli temsilcileri, Değerli muhtarlarımız,
Değerli teşkilat mensuplarımız,
Türkiye'nin farklı illerinden gelip bugün bizlerle beraber olan saygıdeğer konuklarımız,
Ulusal ve yerel basınımızın kıymetli mensupları,
Ekranları başında ve sosyal medya hesaplarımızdan bizleri izleyen tüm vatandaşlarımız hepinizi en içten duygularımla selamlıyor,
Bursa teşkilatımızın birinci olağan il kongresine hoş geldiniz diyorum.
Maşallah... Bursa coşkulu, Bursa heyecanlı. Artık DEVA mayası Bursa'da tutmuş durumda. Çok şükür... DEVA damlaları, Bursa'nın her köşesine her caddesine her sokağına yayılıyor. Suyun toprakla buluşması gibi tüm Bursa çok şükür artık DEVA, DEVA diyor ve hep beraber bizi bekliyorlar.
Bunu bugünkü saha çalışmamızda gördük. İnsanların sorunu çok derdi çok ve hadi diyorlar, bir an önce diyorlar, acele edin diyorlar. Sabır kalmamış. Özellikle ekranları başından bizleri izleyenler için gerçekten burada bu kadim şehirde olmak bizim için büyük mutluluk.
Bugün sizlere işte Selçuklu'nun Osmanlı'nın başkentliğini yapmış, 8500 yıllık medeniyet topraklarından sesleniyorum. Bugün sizlere camileri, türbeleri, tarihi çarşıları, hanları, hamamları, 3400 metrelik surları, kalesi ile müzeleri ile buram buram tarihin ortasından sesleniyorum. Bugün sizlere Uludağ’ıyla, deniziyle, gölleriyle, zeytin bahçeleriyle doğa harikası yeşil Bursa’mızdan dünya mirası Bursa’mızdan sesleniyorum. Bugün sizlere Osman Gazi'nin, Celal Bayar'ın, Zeki Müren'in, Müzeyyen Senar'ın memleketi Bursa'dan sesleniyorum. Merhaba Bursa merhaba...
Merhaba, tabiat şehri. Merhaba, tarım şehri. Merhaba, sanayi şehri. Merhaba, turizm şehri. Merhaba, tarih ve kültür şehri... Bursa gerçekten çok çok istisna bir şehrimiz, bütün bu saydığımız bu tarihi değerlerin, bu kültür mirasının, bu tabiat güzelliğinin bir arada bulunduğu şehir arkadaşlar dünyada çok azdır. Bu arkadaşınız yaklaşık yüz kadar ülkeye gitti. Gerçekten Bursa gibi bir şehir dünyada eşine benzerine rastlanan bir şehir çok azdır.
Öyle bir şehirdeyiz ki; tarihini,doğasını, soframıza kattıklarını, kültürümüze kattıklarını herhalde burada akşama kadar otursak, tek tek saysak, konuşsak bitiremeyiz öyle bir şehir Bursa. Hani Orhan Veli diyor ya, ‘Gemlik’e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma’ diyor. Bu şehirde ne yana baksak şaşırıyoruz ne yana baksak hayran kalıyoruz. Biz Bursa'ya hoş geldik. Bursa'da bize hoş geldi. Tekrar merhaba arkadaşlar diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Merhaba...
Değerli arkadaşlarım,
Biz Bursa'yla gurur diyoruz. Bu güzel şehrimizle gurur duyuyoruz. Bugün değerli arkadaşlarım, evet Bursa’dayız. Ekonomimizin aynı zamanda can damarı olan şehirlerinden birindeyiz. Bursa yaklaşık 1 milyon civarındaki çalışan nüfusuyla ülkemizin en önemli üretim şehirlerinden birisi. Bu nedenle çok iyi biliyorum ki şu salondaki herkes bugün ülke yönetiminde yaşanan akıl tutulmasının sonuçlarını derinden görüyor, yaşıyor. Ülkemizin her sokağı bu olanları hissediyor. Sadece şu son bir ayda Çorum, Yozgat, Sivas, Ankara, Tokat, İstanbul gibi pek çok şehrimizde binlerce vatandaşımızı dinledim. Sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla bir araya geldik. Arkadaşlarımızla beraber herkes aynı şeyleri konuşuyor. Herkes çok dertli. ‘Döviz kuru arttıkça artıyor, enflasyon arttıkça artıyor, alım gücü ezildikçe eziliyor bu ülkede. Ama ülkenin yöneticisine bakıyoruz bambaşka bir masal anlatıyor.’ diyorlar.
‘Büyüyoruz’ diyor, ‘Güçleniyoruz’ diyor. Diyor da diyor. O konuştukça kur artıyor. Kuru tekrar aşağıya çekmek için Merkez Bankası artık 8 yıl aradan sonra açıkça ilan ederek doğrudan kendisi piyasaya döviz satmaya başladı. Kuru sakinleştirebilmek için ama mümkün değil. Sayın Erdoğan bu masalından vazgeçmedikçe, gerçekliğe uygun hareket etmedikçe ekonominin de finansal piyasaların da toparlaması mümkün olmayacak.
Toparlanmaz... İşte dün yine Merkez Bankası'nın müdahalesi var değil mi? 5 dakika, 10 dakika, yarım saatliğine bakıyorsunuz ekranlarda kur biraz gevşiyor gibi. Ondan sonra ne biliyorsa onu okuyor kur. Çünkü artık devletin, Merkez Bankası'nın, hükûmetin bir ekonomi politikasının olmadığını herkes anlamış durumda, herkes. Ve bu müdahalelerin, Merkez Bankası müdahalelerinin de döviz kuruna en ufak bir faydası yok.
Aynı dibi delik olan çatlak olan havuz gibi su döküyor, döküyor, havuz dolmuyor. Ne döküyorsa çatlaklardan, deliklerden akıyor, gidiyor. Üstelik değerli arkadaşlar bakın, Merkez Bankası'nın müdahale ettiği yani sattığı döviz var ya kendi dövizi de değil borç aldığı döviz, borç. Eksi 50 milyar doları görmüş olan net rezervler, Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonu, Merkez Bankası döviz sattıkça daha da eksiye daha da dibe gidiyor. Böyle bir mirasyedilik bu ülkede görülmedi. Hazırdaki bütün dövizi sata sata tüketin. Ne zaman? Partili taraflı Cumhurbaşkanı akraba bakan göreve başlıyor, 2018’in ortasında. Hemen 5,6 ay sonra Ocak 2019’da bu işe başlıyorlar ve gizli saklı yapıyorlar.
Şu son hafta Merkez Bankası açıktan müdahale ettiğini söyledi. Ondan önceki 130 milyar dolarlık döviz satışının hiçbir yerde açıklaması yok. Gizli gizli yaptılar. Arka kapıdan yaptılar bu işlemleri. Türk Lirası yerin dibine girmiş. Merkez Bankası'nın tek yapabildiği; milletin alın teriyle biriktirilmiş dövizleri çarçur ettiği yetmiyormuş gibi bir de piyasadan borç aldığı dövizi de satarak borcunu daha da artırarak yoluna kendi bildiği yöntemlerle bilip bilmediğinden emin olmadığımız yöntemlerle devam ediyor.
Sayın Erdoğan bakıyoruz hiç oralı değil ya hiç tınmıyor yani. Hatta bakın ne diyor daha sonra grup toplantısında ne demiş. Şu videodan izleyelim.
Erdoğan: ‘Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer’.
Ya böyle bir vurdumduymazlık olabilir mi? Ya gelsin şu Bursa'nın caddelerinde, sokaklarında bir dolaşsın Vatandaşla oturup sohbet etsin. Vatandaş öyle mi söylüyor acaba? Vatandaş kendisi kadar umursamaz mı? Ben kimseden bunu duymuyorum. Kaç ile kaç ilçeye gidiyorum böyle diyen yok.
Gelip de bir kişi bana demiyor ki ‘ya kur bugün çıkar, yarın iner’ ya da ‘enflasyon bugün çıkar, yarın iner.’ Vatandaşta böyle diyen yok. Vatandaş durumun vahametini Cumhurbaşkanı'ndan daha iyi anlamış durumda. Gerçekten de arkadaşlar bakın böyle akıl dışı bir bakış olamaz. Böyle bilim dışı bir yaklaşım olamaz. İvme arşa doğru gidiyor ama durumun farkında değil. Önemsemiyor.
Ne demek ya? ‘Bugün artar, yarın düşer. Kendi kendine mi oluyor bu? Hava durumu mu, yağmur mu? Tabiat olayı mı bu? Ya işte iner, çıkar, hava sıcaklığı iner çıkar, yağmur yağar, durur. Sen yapıyorsun sen. Kuru patlatan sensin ya. ‘Bugün çıkar, yarın iner’ ne demek?
Yanlış işler yaparsanız, ekonomiyi bilmeyenlerin eline bırakırsanız, kendiniz de anlamazsanız sonucu bu. Bu kadar açık. Sayın Erdoğan, bakın; kurun artışı yani Türk lirası’nın yerin dibine girmesinin tek nedeni sizin kötü yönetiminiz. Eğer düzgün yönetseydiniz böyle bir şey olmazdı. Bunu yaşadık; enflasyon artışının yani bu milletin artık evindeki buzdolabına yeteri kadar yiyecek koyamamasının, eti sıyrılmış kemik satılmasının, bu ülkenin vatandaşının gidip kasaplardan kuru kemik almasının sorumlusu sizsiniz. Kaçamazsınız, kaçamazsınız.
Değerli arkadaşlar,
Tek yetkili olmayı isteyen kendisi değil miydi? 2017 referandumunda o referandumda evet çıksın diye kampanya yapan kendisi değil miydi? 2018 seçimlerinde ‘bana yetki verin enflasyon da faiz de nasıl düşürülmüş göstereceğim’ diyen kendisi değil miydi? Şu anda tek imzayla aklına gelen gelmeyen her şeyi yapabiliyor mu? Engel olan var mı? Madem tek yetkili aynı zamanda tek sorumlu olduğunu kabul etmek zorunda. Kuru patlatıp da çıkıp ‘ya iner, çıkar’ diye böyle izleyici gibi seyirci gibi kenardan yorum yapması doğru değil. Bu dürüst bir hareket değil. Kendiliğinden inip çıkmıyor bu?
Sizin yaptığınız yanlışlar yüzünden oluyor. Sizin aldığınız yanlış kararlar yüzünden oluyor. Bakın arkadaşlar dün TÜİK, yani biz ona rakamları ayarlama enstitüsü diyoruz artık geçen ayın enflasyon rakamını açıkladı. Makyajlanmış rakamlar... Bu makyajlanmış rakamlar TÜFE'nin son üç yıldır en yüksek noktaya ulaştığını gösteriyor. Rakam ne kadar? Yüzde 21,31. Peki üretici fiyat endeksi? Ürünlerin maliyeti TÜFE biliyorsunuz; tüketici fiyat endeksi yani vatandaşın alışverişe gittiği anda karşılaştığı fiyatlar. Birde işin maliyet tarafı var. Yani üreticinin bakkala, kasaba, manava sattığı fiyat var.
Daha dün TÜİK’in açıkladığı üretici fiyat endeksindeki artış yüzde 54’ün üzerinde. Son 20 yılın rekoru biliyor musunuz? Son 20 yıldır üretici fiyat endeksi hiçbir zaman bu kadar atmamıştı. Böyle bir rakam görmedik 20 yıldır yani. Rekabetçi kur diyorlar değil mi? Kur yüksek olunca rekabetçi olur diyorlar. İyi de yüksek kurun dönüp dolaşıp bu ülkedeki enflasyonu vuracağını bilmiyor musunuz? Dönüp dolaşıp a'dan z'ye, iğneden ipliğe ülkede her şeye zam geleceğini bilmiyor musunuz? Bu ülkenin vatandaşlarının hayat pahalılığı altında ezileceğini hiç mi düşünemiyorsunuz? Gerçekten çok ayıp. Tabii bahsettiğim deminki rakamlar resmi.
TÜİK’in makyajlanmış resmi rakamları. Gerçek enflasyon bunun çok çok üstünde. Alışverişe çıkan herkes bunu biliyor. O yüzde 21 dediği, TÜİK'in açıkladığı enflasyonun, bağımsız bir enflasyon araştırma grubu var, fena değil bakıyoruz çalışmalarına yüzde 50’nin üzerinde açıkladı. Sadece son bir aylık enflasyonu o bağımsız araştırma grubu yüzde 9 olarak açıkladı. Çarşıya pazara gidip etiketlere bakan herkes gerçek enflasyonu görüyor. Alışveriş eden herkes gerçek enflasyonu yaşıyor. Bakın arkadaşlar Sayın Erdoğan senelerdir ne diyor? Şu son 4 yıldır yani o başkanlık sistemini çok istediği 2017 referandumu, 2018 seçimleri, 2018 seçimlerinden sonra da sürekli tek yetkili kişi olarak ne söyleyip duruyor. Şöyle bir izleyelim.
Video
Erdoğan: ‘Enflasyonu Allah’ın izniyle daha da düşüreceğiz.’
Tarihe bakın.
Erdoğan: ‘Enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden çıkartmakta kararlıyız.’
Erdoğan: ‘2020’de tek haneli enflasyon rakamına ulaşacağız. 2020’de tek haneli rakama faiz de enflasyon da gelecek.
Erdoğan: ‘Önceliğimiz enflasyonu süratle tek haneli rakamlara ardından da orta vadeli programımızdaki seviyelere çekmektir.’
13 Kasım 2020. Diyor ya; ‘2020’de tek haneye indireceğiz’ diye. Enflasyon sağ üst köşede yüzde 14.
Erdoğan: ‘Son dönemde bir miktar artış gösteren enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız.’
Nisan 2021’de hala tek hane, tek hane diyor ama enflasyon yüzde 17. Makyajlanmış TÜİK enflasyonu ha. Mızrak çuvala sığmayınca TÜİK’te böyle küçük küçük artırmak zorunda kalıyor. İyice rezil olmayalım diye.
1 Ekim 2021 sağ üst köşeye bakın. 19, 89.
Erdoğan: ‘Rakamları düşürmekte kararlıyız.’
Hâlâ tek rakam diyor. Bakın arkadaşlar, bu daha dün açıklanan enflasyon o da TÜİK’in yüzde 21,31. Bu son üç yılın rekoru. ÜFE’yi gösterelim. Üretici fiyat endeksi. Bunlar yine TÜİK'in rakamları, devletin resmi rakamları. Mızrak çuvala sığmıyor ya. Yüzde 54,62. Bakın nereden başlıyor ya. Daha 2018 Kasım'ın da yüzde 4'ten başlıyor görüyorsunuz değil mi? Tek haneye düşüreceğiz dedikçe artıyor 54,62.
Sayın Erdoğan, ‘enflasyonu düşürmekte kararlıyız, kararlıyız, kararlıyız’ diye tekrar edip duruyor ama ne kadar kararlı burada belli. Senelerdir aynı masalla milletin karşısına çıkıyor. Artık bu masalları geçmemiz gerekiyor, geçmemiz. Bakın ben kendilerine buradan sesleniyorum. Laf üretmeyin diyorum, biraz da iş üretin. Konuşmaktan kolay bir şey yok. Biraz da iş üretin. Gün be gün yoksullaşıyoruz arkadaşlar gün be gün fakirleşiyoruz. Gerçekten yazık oluyor ülkemize. Vatandaşımız kendi paramıza güvenmiyor. Haftanın başında eline geçen para Türk Lirası olarak kalsa hafta sonuna beşte biri buharlaşıyor. Gerçekten böyle bir ekonomi yönetimi olmaz. Böyle bir ekonomi olmaz.
Elindeki avucundaki 3-5 kuruş ertesi gün erimesin diye insanlar gidip bakıyorum döviz alıyorlar, niye aybaşında alırsam ay sonuna kadar bozdurup bozdurup harcarsam daha kârlı çıkarım diyor. Ama bakıyoruz kendi gazetelerine hani partili gazeteler var ya o yandaş gazeteler bakın ne demişler, şöyle bir manşeti görelim. ‘Çin'de böyle büyüdü’ diyor bakın. ‘Çin tipi büyüme.’ Aklındaki büyüme modeli buymuş. Bakın hatırlarsanız bu ‘faizi indireceğim, kur artacak, rekabet gücü artacak’ diye açıkladığında ben demiştim ki, ya siz o zaman bu halkı fakirleştirerek mi büyümek istiyorsunuz, halkı gerçekten yoksullaştırarak mı büyümek istiyorsunuz? Batsın böyle büyüme demiştim.
Siz bu insanların alın terini ucuza satarak mı büyümek istiyorsunuz? Bu mu büyüme modeliniz? Biz bunu tahmin ettik öngörüyorduk ama böyle rahat rahat telaffuz edeceklerine hiç ihtimal vermiyorduk. Bir de biliyorsunuz bir üçüncü ortak var, Perinçek. 28 Şubat'ın o zaman da destekleyenlerinden. Şimdi baktık onlar çok seviniyor, hah diyorlar ‘işte tam bu bizim modelimiz’ diyorlar. Bakıyoruz onları destekleyen basın çok beğenmiş bu büyüme modelini. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu tür büyüme ne demek? Bir kere demokrasiyi tamamen rafa kaldırmak demek, tamamen rafa kaldırmak. Çalışanın hakkıymış, hukukuymuş geç onları demek.
Bu büyüme modeli o demek. İş gücünü ucuzlatıp, çalışanın alın terini değersizleştirmek demek, milleti başını kaldıramayacağı maaşlarla çalıştırıp gün yüzü göstermemek demek. Büyüme modeli bu. Sayın Erdoğan, hedefinin bu model bir büyüme olduğunu açıklayarak daha da zor şartlarda yaşayacağımızı aslında itiraf ediyor, dayanın diyor, sabredin diyor.
Biz ülkemizi vatandaşlarının en mutlu olduğu ülkelerden biri olsun diye çalışırken, Erdoğan vatandaşların nefes almakta zorlandığı ekonomik modellere özeniyor herhalde. Ben bunu anlıyorum burada yazık. Biz ülkemiz topyekûn zenginleşsin derken Erdoğan belli zümreleri zenginleştirirken alt kesimlerin yoksulluğunu ucuz iş gücüne çeviren ülkelere özeniyor. Büyüme modeli bu. Halkı fakirleştirerek büyüme model bu.
Biz ülkemizde kimse konuşmaktan korkmasın derken Erdoğan ifade özgürlüğünü yok sayan ülkelere özeniyor. Bakın işte Avrupa Konseyi ne yaptı? Bizim tam üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi. Türkiye ile ilgili bir süreç başlattı. Niye? Türkiye altına imza attığı uluslararası sözleşmelere uymuyor diye. Türkiye gitmiş, Avrupa Konseyi'nin tam üyesi olmuş. Avrupa Konseyi'nin bütün anlaşmalarına taraf olmuş, hepsinin altına ülke olarak imzayı koymuş. Geçen hafta biliyorsunuz süreç başladı ve Türkiye sözünde durmuyor dediler. Türkiye taahhütlerine uymuyor diyorlar.
Ya sözünde durmazsan, taahhüdüne uymazsan, uluslararası attığın imzanın arkasında durmazsan sen bu ülkede nasıl güven oluşturacaksın ya? Güven oluşturmak için önce sözünü tutacaksın. Sözünü tutacaksın ki güven olsun. Fakat inanın bunların hedefi, rotası bambaşka bir yer. Ben buradan kendisine sesleniyorum. Diyorum ki; Türkiye o sizin hedeflerinizden çok daha büyük bir ülke. Çok daha büyük. Bunu anlamadınız mı 20 yıldır diyorum. Bu ülkenin ekonomik büyüme modeli kendi vatandaşını fakirleştiren bir büyüme modeli olamaz. Böyle bir büyüme modeliniz biz reddediyoruz, reddediyoruz.
Siz eğer beceremeyip elinize yüzünüze bulaştırıp bu beceriksizliğin ekonominin içine düştüğübu durumun daha sonradan uydurulmuş bir model olduğunu iddia ediyorsanız onu da açık açık söyleyin. Biz beceremedik, Nasrettin Hoca gibi binekten düştük zaten inecektik diyorsanız onu da çıkın söyleyin. Böyle uydurma modellerle yaptığınız saçmalıkların arkasını doldurmaya çalışmayın. Böyle bir model olamaz. Bu millet sizin dar kalıplarınıza sığmayacak kadar güçlü bir millet. Ve inşallah iktidara geldiğimizde işte o dar kalıpların hepsini kırıp atacağız hepsini.
Değerli arkadaşlarım, gerçek ekonomik büyüme nedir biliyor musunuz? Dar gelirli vatandaşları sosyal yardımlara muhtaç etmeden büyüyebilmek demek. Gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlara her türlü desteği verebilecek bir güçte devlet olmak. O güçlü bir ekonomi olmak demek. Vatandaşı 50 kuruş ucuz diye yağmur altında ekmek kuyruğunda bekletmek bir ekonomik model olamaz, olamaz. Gerçek büyüme ülkedeki maaşların açlık sınırının altına düşmemesidir.
Gerçek büyüme vatandaşların yarınlarından kaygı duymadığı bir ülkeyi inşa etmektir. Gerçek büyüme budur.
Arkadaşlar bakın bizim hedefimiz vatandaşlarımızın tek tek güçlü olduğu, tek tek özgür olduğu ve tek tek zengin olduğu bir ülke. Özgür ve zengin bir ülke hedefliyoruz. Türkiye ucuz işgücünün adresi olamaz. Ne diyor? Rekabetçi kur diyor, ihracat artacak diyor, ihracat müşterilerine sesleniyor. Diyor ki; Avrupa'ya, Amerika’ya ‘Ey Avrupa, Ey Amerika’ diyor ‘Bakın çok ucuzladık, bizim iş gücü çok ucuz. Gelin bizden daha çok mal alın’ diyor. Böyle büyüme batsın ya yazık gerçekten yazık. Bu ülkenin insanına yazık. Hiç endişeniz olmasın arkadaşlar. Türkiye refah ülkesi olacak, özgür ve zengin bir ülke olacağız. Başımız dik yürüyeceğiz. Öyle Çin modeliymiş, şuymuş, buymuş yok öyle bir şey ya.
Hem büyüyeceğiz hem vatandaşlarımızın refah artacak. Hem büyüyeceğiz hem özgür olacağız. Hem büyüyeceğiz hem gençlerimiz gidecek en iyi bilgisayarı, en iyi oyun konsolunu rahatlıkla alabilecek. Büyüme böyle büyüme olur. Büyüme vatandaşına yüksek refah olarak yansıyan bir büyümedir. Başka türlü büyüme modeli olamaz. Gerisi hikâye. Yok öyle ucuz işgücüyle vatandaşı mutsuzluğa mahkûm etmek falan. Özgür ve zengin bir ülke olmak zorundayız. Bu kadar net, bu kadar basit arkadaşlar. Özgür olacağız, zengin olacağız çünküTürkiye bunu hak ediyor. Gençlerimiz bunu hak ediyor.
Gençlerimiz Çin’den daha ucuz, daha düşük bir asgari ücretle çalışmayı hak etmiyor. İnşallah bunların hepsini gerçekleştireceğiz. Değerli arkadaşlarım, Sayın Erdoğan, ekonomik kurtuluşsavaşı falan diyor ya bunlar tamamen gerçek dışı, külliyen asılsız. Bugün yaşadığımız kriz tamamen ev yapımı bir kriz. Ve nerede biliyor musunuz? Bu krizin yapıldığı, üretildiği pişirildiği yer Beştepe'de, adres orası. Olan biten her şey Beştepe'de atılan yanlış adımların sebebiyle oluyor. Hukuku yok ettiler, adaleti ayaklar altına aldılar. Ekonomi yönetimini de oyuncağa çevirdiler.
Sadece şu son iki senede 3 tane Hazine ve Maliye akanı değişmiş bu ülkede. 4 tane Merkez Bankası Başkanı değişmiş, 4 tane Merkez Bankası Başkan Yardımcısı değişmiş. İki tane Borsa İstanbul Genel Müdürü değişmiş, iki tane TÜİK Başkanı değişmiş. İki yılda sadece. Şu son iki seneden bahsediyorum. Böyle bir şey olabilir mi?
Daha siz yönetim kadrolarında istikrar sağlayamıyorsanız ekonomide finansal piyasalarda istikrarı nasıl sağlayacaksınız? Yöneticiler şamar oğlanına döndü.
Ülkenin kurumları yolgeçen hanına döndü. Bu kafayla bunlar ne ekonomiyi düzeltebilir ne de bu ülkede refah artabilir. Sakın ola bakın dış güçler diye kimse bu halkı kandırmaya çalışmasın. Sizin yanlış yönetiminiz, akıl dışı, bilim dışı yönetiminiz bütün bunların sebebi. Başka bir şey değil. Kimse artık size kanmıyor. Artık o günler geçti. İşte o yüzden biz DEVA Partisi olarak gece gündüz çalışıyoruz ve inşallah hep beraber emaneti teslim almaya geliyoruz. Hep beraber.
Değerli arkadaşlar, değerli Bursalı dostlarım, konuşmamın başında Bursa'nın ne kadar özel bir şehir olduğunu sizlerle paylaşmıştım. Bursa hâlâ doğasıyla insanları kendine hayran bıraksa da maalesef Bursa'da bu betonlaşma yeşilliği boğmuş durumda. Ranta bağlı yapılaşma sebebiyle yaşam kalitesi gittikçe düşüyor ve o Bursa'nın yeşili kayboluyor maalesef. Ulaşımdan, kentleşmeye, afet yönetimden, altyapıya pek çok alanda Bursa'nın sorularını görüyoruz, izliyoruz ve çözüm için de hazırlıklarını yapıyoruz.
Tarım ve hayvancılıkta da üreticilerimizin ne kadar zor günlerden geçtiğini maalesef hep beraber görüyoruz. Biliyoruz değerli dostlarım, ülkemizin her köşesinde gördüğümüz bu kötü yönetimin maalesef vatandaşa kestiği faturayı, özellikle de çiftçilerimize kestiği faturayı buradan gayet iyi görüyoruz. Bakın sabah Kestel’deydik. Şöyle bir dolaştık. Kahveler, vatandaşlar hemen gübre fiyatlarını karşımıza koydular hemen. Dediler; ‘Gübre fiyatları katlandı, gitti, çiftçiyiz, yeterince gübre alıp toprağa veremiyoruz.’ Ben dedim ki evet dedim, tarım üretimi maalesef azalıyor dedim.
Çiftçilerimizin biri çıktı dedi ki; ‘Azalmıyor Sayın Başkanım bitti’ dedi. ‘Çiftçimiz de bitti, tarımda bitti artık bu ülkede’ dedi. Kötü yönetimin maliyetler karşısında üreticiyi yalnız bırakmasına, kaynakların sorunları çözmek için değil de rant ağları oluşturmak için harcandığına da maalesef hep beraber tanık oluyoruz. Hele hele böylesine bereketli topraklara sahip olan Bursa'nın tüm ülkemizin tarımda ithalata bağlı kılınmasını da asla kabul etmiyoruz. Edemiyoruz. Her tarım ürününde neredeyse her tarım üründe Türkiye artık ithalata bağımlı bir ülke haline geldi.
Bizler değerli arkadaşlarım bütün bunları görüyoruz ama sadece eleştirmiyoruz. Çözümlerimizi de ortaya koyuyoruz. Biliyorsunuz eylem planları hazırlıyoruz. Her konuda eylem planı hazırlıyoruz. Seçimlerden sonra kurulacak hükûmetin ilk 90 günde ve 360 günde neler yapacağını açık açık sıralıyoruz. İlk eylem planınızı tarım konusunda açıkladık. 6 ay önce açıkladığımız tarım eylem planımızda yapacaklarımızı taahhüt etmiştik.
Şimdi bugün açıkladığımız eylem planından sadece birkaç başlığı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunları sık sık tekrar etmemiz gerekiyor ki daha çok vatandaşımız daha çok çiftçimiz bunları duysun. DEVA iktidarında ilk işimiz çiftçimizin birikmiş borçlarını en az iki yıl ödemesiz olmak üzere uzun vadeye yayacağız, donduracağız önce. Yani borçları önce bir donduracağız sonra faizsiz olarak iki yıl hiç ödemesiz ödemeler daha sonra başlayacak.
Ve çiftçimiz işini yapabilsin diye ilave yeni kredi aktaracağız. Ziraat Bankası'nı yeniden çiftçinin bankası yapacağız. Çiftçimizin gübre maliyetinin yarısını yani tam yüzde 50’sini devlet olarak biz karşılayacağız. Bakın bu gübre krizi çok ciddi bir safhada şu anda ve iktidarın verdiği destekler gerçekten çok düşük ve çok daha fazla destek gerekiyor. Biz maliyet neyse yüzde 50’sini devlet olarak biz karşılayacağız dedik. Dekar başına gerçekten çok daha fazla destek vermek gerekiyor. Az kaldı inşallah. Biz gübre sanayinin hammaddesini uygun fiyat ve koşullarda tedarik etmenin altyapısını da şu anda hazırlıyoruz ve bu konuda da iyi düşünülmüş teşvik planımız, programımız inşallah olacak.
Çiftçimizin kullandığı elektriğe daha düşük fiyatlı ayrı bir tarife uygulayacağız. Tüm tarım desteklerini, üretimin yapılacağı dönemin başında açıklayacağız ki çiftçimiz ne ekeceğine, dikeceğine karar versin ve ödemeleri de üretimin yapıldığı yıl yapacağız. Şu anda bir yıl geriden geliyor biliyorsunuz. İktidarımızın ilk beş yılında sulama yatırımlarının tamamını bitireceğiz. Toprağı suyla buluşturacağız. Kaynakları, Kanal İstanbul gibi rant projeleri değil öncelikle sulama kanallarına ayıracağız. Hem çiftçimizin üzerindeki maliyeti azaltacağız hem de su tasarrufu sağlayacağız. Sulamada kapalı sistem, yağmurlama sistemine öncelik vereceğiz. Böylece çiftçimizin üretimini de gelirini de en az 2, 3 kat artıracak sulama yatırımını yapacağız.
Ve biz değerli arkadaşlar, bakın hiç boş konuşmuyoruz. Atacağımız her adımın mutlaka bütçesini hesap ediyoruz ve bir takvime bağlıyoruz. Bütün bunların kolaylıkla yapacağımız ve ülkemizi hızla rahata erdirecek çözümler olduğunu da buradan ben tekrar altını çizerek vurgulamak istiyorum. Bursa büyük bir sanayi şehrimiz. Sanayi bölgeleriyle limanlar arasındaki bağlantının zayıf olmasının da maliyetleri artırdığının gayet iyi farkındayız. Bizler DEVA iktidarında teşvik ve destekler ile net katma değer, tedarik zincirindeki rol, büyüme, karlılık ve performans ve kayıtlılığa özen göstermek gibi kriterlerle de teşvik sistemimizi yeniden gözden geçireceğiz. Yenilik ve ürün geliştiren firmalarımıza sadece araştırma evresinde değil, seri üretim, ticarileştirme, markalaşma, sertifikasyon ve standardizasyon gibi aşamalarda da destekleri vereceğiz ve bunların etkilerini artıracağız. Tarımla sanayiyi entegre ederek yüksek katma değer oluşturacak bir modeli uygulayacağız. Bütün sanayi bölgelerimizde demiryollarıyla limanlara bağlayarak bu lojistik sorununu da kökünden kesip çözmüş olacağız.
Değerli arkadaşlar bakın biz daima üretimin yanında olacağız. Yatırımın, üretimin ve ihracatın büyüdüğü bir ekonomik modelle büyüyeceğiz. Ama bunun için öncelikle değerli arkadaşlar güven lazım. Güven olmayınca mümkün değil. Biz hep beraber el ele vererek yapacağımız atılımla Türkiye'nin ekonomisini ayağa kaldıracağız. Yine Bursa’mız tüm bu tarihi dokusuyla ve doğal güzellikleriyle bir turizm şehri. Fakat maalesef turizmden de hak ettiği payı Bursa henüz alamıyor. Biz bu güçlü potansiyelin desteklenmesinin tüm ülkemiz için yararlı olacağını düşünüyoruz. Ama özellikle Bursa içinde bu mevsimsel bağımlılığın azaltılması, dört mevsim turizmin iyi işlemesi ile ilgili de tedbirler alması gerektiğini düşünüyoruz ve bu kapsamda da termal sağlık, kültür turizmi gibi alanlar söz konusu olduğunda bunların gelişmesi için de her türlü desteği sağlayacağız.
Ayrıca turizmde yaşanan nitelikli iş gücü sorununu da biliyoruz ve bu nedenle turizm sektör bileşenleriyle beraber çalışarak turizm liselerini de güçlendireceğiz. İnsan kaynağı son derece önemli, nitelikli elemanların 12 ay boyunca istihdamı için de özel programlar ve teşvik mekanizmaları oluşturacağız. Çok iyi biliyorum. Bugün üreten kim varsa çiftçi, sanayici, turizmci, esnaf, işçi her biri artan döviz kurları karşısında son derece endişeli.
Çok iyi biliyorum ki bu yanlış politikalarla her alanda vatandaşlarımızın beli bükülüyor ama bizim bir hayalimiz var. Bizim hedefimiz var. Usta yazar Tanpınar'ın dediği gibi ‘Bu hayale uyur Bursa her gece, her şafak onunla uyanır, güler.’ Biz bu hayale uyanacağız. İnşallah biz o hayale uyanacağız.
O hayal ile güçleneceğiz. Ve inanın korkulu bir rüyadan kalkma hızında, bir kabustan uyanma hızında, korkulu rüyadan uyanıp bir nefes alıp bir bardak su içme hızında ülkemizin sorunlarının çözülmeye başlandığını göreceksiniz. Şimdi ben burada Bursa'ya sormak istiyorum ve güçlü bir cevap bekliyorum. Atılım için hazır mıyız arkadaşlar? Demokrasi maratonunu koşmaya hazır mıyız?
Maraton için nefes lazım, azim lazım ama hep beraber koşacağız bunu hep beraber. DEVA Partisi Türkiye'nin artık dört bir yanında hazır. Hep beraber inşallah hazırız. Değerli arkadaşlarım hiçkuşkunuz olmasın. Türkiye artık bir yol ayrımına geldi. Bu karanlık tünelden çıkışın ayrımına geldi. DEVA Partisi’nin emaneti teslim alma zamanı geldi. Çok az kaldı. Sayılı gün çabuk geçer, acısıyla tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle bugünkü iktidarla en kısa sürede vedalaşacağız.
Müsait bir yerde onlar inecekler. İşte o gün değerli arkadaşlar bizler iş başına geleceğiz. Türkiye'yi hızla huzura, barışa ve adalete götüreceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, Eski günlerdeki gibi makbul vatandaş,öteki beriki böyle bir şey olmayacak artık ülkemizde. Ayrımcılık olmayacak. Sokak ortasında nerede bu devlet diye kendini sahipsiz hisseden vatandaşlarımız artık olmayacak. Askerin parmak salladığı, bürokrasinin kendini siyasetin üzerinde gölge irade ilan ettiği, yargının yürütmenin yerine geçerek hareket ettiği günlere de asla dönmeyeceğiz. Bunlara izin vermeyiz.
Gücü ele geçirenin zayıfı ezdiği, nöbetleşe zorbalığın hüküm sürdüğü bir Türkiye’ye biz bir daha asla izin vermeyeceğiz. Türkiye’yi öfkeye de teslim etmeyeceğiz. Çünkü biz çok iyi biliyoruz ki kutuplaşmadan, bağırış çağırıştan kimseye bir hayır gelmez. Çünkü biz çok iyi biliyoruz ki adaletsiz bir hesaplaşma, ülkeye huzur getirmez.
İşte biz bu nöbetleşe zorbalık dediğimiz yola, bu kısır döngüye de girmeyeceğiz. Bizim yolumuz belli, ilkelerimiz net, bizim masamızda, hayalimizde, bizim mayamızda karşılıklı sevgi var, saygı var. Bununla hareket edeceğiz. Bizim hayalimizde herkesin kendisini özgür ve eşit hissettiği bir Türkiye var. Bu karanlık tünelden hızla çıkacağız ve güçlü, sürdürülebilir, kapsayıcı bir ekonomik büyüme ile topyekûn zenginleşeceğiz.
Gençlerin kaçmak değil, yaşamak istediği bir Türkiye için çalışacağız. Hep beraber bunu yapacağız inşallah hep beraber. Çünkü değerli arkadaşlarım DEVA Partisi, kadınlarla, gençlerle, çiftçilerle, emeklilerle, öğretmenlerle işçilerle, esnafla, eşitlik için adalet için yola çıktı. Ayrışmayacağız ayrıştırmayacağız, ülkeyi kutuplara ayırmayacağız. Hep beraber Türkiye için çalışacağız. Biz Türkiye'nin haysiyetli insanları için buradayız. Artık Türkiye'nin devası var. Bursa'nın devası var. Biz hazırız. Hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Programımızın hayırlı olmasın diliyorum. Sağ olun, var olun.