DEVA Partili Evrim Rızvanoğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Dikey yapılaşmanın yaygın olduğu ülkemizde binaların yangın güvenliğine ilişkin denetimler hangi aralıklarla yapılmaktadır?” diye sordu.
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, “02.04.2024 tarihinde Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Mahallesi Gündoğdu Sokak'ta bulunan 16 katlı binada meydana gelen yangın faciasında 29 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu acı olay, ülkemizdeki bina güvenliği ve yangın önleme tedbirlerinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Yangınların insan hayatına ve mal varlığına verdiği zararlar, her yıl milyonlarca liralık ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.” dedi.
“Duman dedektörleri her dairde zorunlu olmalı”
Rızvanoğlu devamla, “Bu yüzden bina güvenliği standartlarının yeterli olması, yangınların önlenmesi ve en az zararla atlatılması için hayati bir öneme sahiptir. Ancak, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'te belirtilen hususlar incelendiğinde, ülkemizdeki yangın algılama ve uyarı sistemlerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Özellikle duman dedektörleri gibi temel önlemlerin yeterince yaygın kullanılmaması ve zorunlu tutulmaması, yangınların hızla büyümesine ve can kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Bu noktada, diğer ülkelerde olduğu gibi duman dedektörlerinin zorunlu hale getirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Duman dedektörleri, yangın çıkışını hemen tespit ederek erken uyarı sistemi oluşturmakta ve insanların hızla binayı terk etmelerine yardımcı olmaktadır. Eğer duman dedektörleri geniş bir kullanım alanına sahip olursa, ülkemizde yaşanan birçok yangında potansiyel can kayıplarının önlenmesi mümkün olacaktır.” ifadelerinde bulundu.
Rızvanoğlu, Meclis’e soru önergesi vererek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şunları sordu:
- 2023 yılında Türkiye genelinde ev, iş yeri ve kamu hizmet binalarında kaç adet yangın meydana gelmiştir? Bu yangınların başta İstanbul olmak üzere illere göre dağılımı nedir?
- Söz konusu yangınların kaçı ölümle sonuçlanmış ve kaç kişi yaralanmıştır?
- Yangınların çıkış nedenleri ve sıklıkla meydana geldiği alanlar hakkında analizler yapılmakta mıdır?
- Dikey yapılaşmanın yaygın olduğu ülkemizde binaların yangın güvenliğine ilişkin denetimler hangi aralıklarla yapılmaktadır?
- Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in güncellenerek günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi konusunda bir çalışma mevcut mudur?
- Her dairede duman dedektörlerinin zorunlu hale getirilmesi konusunda herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır? Eğer yoksa, bu konudaki gerekçe nedir?