DEVA Partili Rızvanoğlu: “Akbelen’in yanında olmak; millilik ve vatanseverlik meselesidir!”

04-08-2023
DEVA Partili Rızvanoğlu: “Akbelen’in yanında olmak; millilik ve vatanseverlik meselesidir!”

DEVA Partili Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, TBMM’de Akbelen’deki orman kıyımı hakkında basın açıklaması yaptı. Akbelen’de yaklaşık 40 bin ağacın kesildiğinin tespit edildiğini açıklayan Rızvanoğlu, iktidara “2.5 yıllık kömür için Akbelen’i katletmeye değer miydi?” diye sordu.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, TBMM’de yaptığı basın açıklamasında, Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy'de, maden sahasının genişletilmesi için yapılan ağaç kıyımına tepki gösterdi.

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Sayın Hüsrev Özkara’nın yaptığı çalışma sonucu Akbelen’de yaklaşık 40 bin ağacın kesildiğinin tespit edildiğini açıklayan Rızvanoğlu, “İktidar tarafından ormanlar konusunda Anayasa ve uluslararası taahhütler açıkça çiğneniyor” dedi.

Rızvanoğlu yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

‘Yöre halkı ile yan yan gelerek mücadelelerine yerinde destek oldum’

“Akbelen’de İkizköylüler 4 senedir mücadele veriyor. Ve tam 2 senedir doğa nöbeti tutuyorlar. Bu mücadelenin belli noktalarında ben de Akbelen Nöbeti’nde yöre halkı ile yan yan gelerek mücadelelerine yerinde destek oldum. Onları dinledim. Meclis’teki ilk konuşmamı da Akbelen hakkında yaptım. Yöre halkının sesi olmaya çalıştım. Başından beri de süreci yakından takip ediyorum. 24 Temmuz sabahı tam da nöbetlerinin ikinci senesi dolmuşken yöre halkı o sabaha kuş sesleriyle başlamadı. Testere ve motor sesleri tüm alanı kapladı. Yöre halkı kesimi önleyebilmek için günlerce ağıtlar yaktı ama nafile. Ne yazık ki, Akbelen Ormanı adeta kıyıma uğradı.”

‘İkizköylüler geleceklerini korumak için direniyorlar’

“Akbelen meselesi çok boyutlu bir konu. Ama en önemli boyutu yöre halkının hayatlarının kökten değişecek olması. Bu bölgedeki termik santraller için 20’ye yakın köy yerinden edildi. Bu köylerde geleneksel yaşam sonlandırıldı, kültürler kayboldu. İnsanlar baba ocaklarından edildi. İkizköylüler de kaderleri aynı olsun istemiyor. Yöre halkı burada kalmak, ekmek, biçmek ve kendi topraklarında temiz hava solumayı arzuluyorlar. Yaşamlarının bir günde değişmesine razı değiller. Yani kısacası sürgüne gitmek istemiyorlar. İkizköy’de insanlar iktidarın onlara dayattığı çevre sürgününe karşı çıkıyorlar. İkizköylüler zeytinliklerini, ormanlarını, tarım alanlarını, yaşamlarını ve daha da önemlisi geleceklerini korumak için direniyorlar. Çünkü yaşam alanları; şirketlerin doyumsuzluğuna kurban ediliyor. Sadece bir şirketin çıkarları için köylünün hayatı darmadağın ediliyor.”

‘Yaklaşık 40 bin ağaç kesildi’

“Akbelen’de kesim alanına girişler yasak olduğu ve yetkililer tarafından şeffaf bir açıklama yapılmadığı için, Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Sayın Hüsrev Özkara hızlı bir çalışma yaparak Akbelen’de yaklaşık 40 bin ağacın kesildiği bilgisini bizlerle paylaştı. Evet yanlış duymadınız 40 bin, 4 değil tam 40 bin. Şeffaf verilere ulaşmak her konuda olduğu gibi bu konuda da imkansız. Peki yetkililere soruyoruz, Akbelen’de kesilen toplam ağaç sayısı kaç? İktidar tarafından ormanlar konusunda Anayasa ve uluslararası taahhütler açıkça çiğneniyor. Örneğin, Anayasa’nın 169. maddesinde yer alan ‘Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır.’ hükmüne rağmen Akbelen iktidar eliyle adeta göz göre göre çölleştiriliyor.”

‘Yeni dikilen bir ağacın tam fonksiyonlarını yerine getirmesi için ortalama 100 yıl lazım’

“Valilik tarafından yapılan açıklamada malum şirket 130 bin fidan dikeceğini söylüyor. Peki ya kaybolan koca bir ekosistem nasıl geri getirilecek. Bu mümkün mü?  Yeni dikilen fidanların sera gazı emme yeteneği ile yaşlı bir ağacın ki aynı mı? Tabi ki değil. Mesela 0-5 yaşındaki bir ağaç 2.2 kilogram karbondioksit tutarken, 80 yaşındaki bir ağaç 37 kilogram karbondioksit tutuyor. Yeni dikilen bir ağacın tam fonksiyonlarını yerine getirmesi için ortalama 100 yıl lazım. Ekosistemden anladığınız bu mu sizin? İklim değişikliği ile mücadeleden anladığınız bu mu sizin?”

‘2.5 yıllık kömür için Akbelen’i katletmeye değer miydi?’

“Akbelen konusunda enerji ihtiyacı üzerinden bir  algı  oluşturulmaya çalışılıyor. Ve deniyor ki bu sahada faaliyet sürmez ise 2024 yılında buradan elektrik üretimi duracak. Şirket buradaki iki termik santralin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %2.5 ‘unu karşıladığını söylüyor.  Şirketin resmi internet sitesinde ormanın altında 33.3 milyon ton linyit yatağı olduğu iddia ediliyor. Bu rakam iki termik santralin sadece 946 günlük yakıt ihtiyacını karşılayabiliyor. Biz de iktidara soruyoruz, 2.5 yıllık kömür için Akbelen’i katletmeye değer miydi?”

‘Akbelen’in yanında olmak; millilik ve vatanseverlik meselesidir!’

“Güçlü devlet demek;

-İnsanını yaşatır,

-Vatandaşının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını korur,

-Ormanını korur,

-Çevreyi ve doğayı korur,

-Köylüsünü korur,

-Vatandaşına insan hayatına yakışır işlerde çalışma imkanını tanır.

Biz Akbelen’de bunların hiçbirinin korunduğunu görmüyoruz. Aksine yöre halkının istek ve taleplerini görmezden gelip, daha çok rant için ormanlarımızın kesilmesine izin veriyorlar. İktidar tarafından içinde bulunduğumuz yıl “Yeni Türkiye Yüz Yılı” olarak atfedilirken, Akbelen’de yaşananları biz Türkiye’ye yakıştırmıyoruz. Bu konuyu farklı yönlere çekerek, farklı anlamlara evrilterek konunun üstünü örtmeye çalışmayı Türkiye’nin 100. yılına yakıştırmıyoruz. Akbelen’in yanında olmak bir millilik meselesidir, bir vatanseverlik meselesidir!”

 

SONRAKİ HABER

DEVA Partili Avşar: “Trakya bir an evvel afet bölgesi ilan edilmelidir”

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                    

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

04-08-2023