DEVA Partili Karal, Bakan Yumaklı’ya sordu: 4 yıldır kayısı alım fiyatı neden açıklanmıyor?

05-08-2024
DEVA Partili Karal, Bakan Yumaklı’ya sordu: 4 yıldır kayısı alım fiyatı neden açıklanmıyor?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, verdiği soru önergesinde, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da maliyetlerdeki artışa rağmen kayısı fiyatının geçen yıla göre yüzde 50 düştüğüne dikkat çekti. Karal, “TMO’nun 2020’de ilk ve son kez açıkladığı kayısı taban alım fiyatı 4 yıldır neden açıklanmamaktadır?” diye sordu.

DEVA Partili Hasan Karal, kayısı üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Karal, dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 55’inin, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 85’inin Malatya’da karşılandığını belirterek, ilde yılda 350-400 bin ton yaş kayısı, 80-120 bin ton civarında ise kuru kayısı üretildiğini söyledi.

“Kayısı fiyatı geçen yıla oranla yüzde 50 düştü”

Şehrin tarımsal ürün olarak tek geçim kaynağının kayısı olduğunu kaydeden Karal, “Kayısı üretiminde işçilik, mazot, gübre, ilaç maliyetleri geçen yıla oranla yüzde 100’ün üzerinde artış göstermiştir. Ancak buna karşın geçen yıl 40 liraya kadar alıcı bulan yaş kayısı fiyatı, bu yıl yüzde 50 düşüşle 20 liraya kadar gerilemiştir. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde en çok hasara maruz kalan kentlerden biri olan Malatya, ekonomik ve sosyal olarak büyük bir çöküntü yaşamış, vatandaşların tarımsal ürün olarak tek geçim kaynağı olan kayısı fiyatlarındaki bu düşüş de yüzbinlerce üreticiye büyük bir darbe indirmiştir.” şeklinde konuştu.

“TMO’nun kayısı alım taban fiyatı açıklamaması maliyetlerle başa çıkamayan üreticileri mağdur ediyor”

Milletvekili Hasan Karal, Türkiye’nin en stratejik tarım ürünlerinden biri olan kayısı ile ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ilk ve son olarak 2020 yılında kayısı alım taban fiyatı açıkladığını anımsattı. 4 yıldır fiyat açıklamadığına dikkat çeken Karal, TMO’nun Malatya’da 30 bin ton kapasiteli lisanslı deposu bulunmasına rağmen kayısı alımı yapmadığını vurgulayarak, “Kayısı fiyatlarında istikrarsızlığa ve düşüşe sebep olan bu durum, tarımsal girdilerle ve maliyetlerle başa çıkamayan üreticilerin mağduriyetine yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Depremzede kayısı üreticilerini korumaya ve desteklemeye yönelik herhangi bir çalışmanız var mıdır?”

Karal, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“1) TMO’nun 2020’de ilk ve son kez açıkladığı kayısı taban alım fiyatının 4 yıldır açıklanmamasının nedenleri nelerdir? 2) Bundan sonraki yıllarda kayısı taban alım fiyatı açıklanması düşünülmekte midir? 3) Kayısı fiyatlarında üreticileri mağdur eden aşağı yönlü fiyat dalgalanmalarına karşı çiftçileri üretime teşvik edecek, üretimin sürekliliğini sağlayacak ve mağduriyetlerini giderecek herhangi bir çalışmanız var mıdır? 4) Deprem dolayısıyla yapı stoğu zarar gören, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak olumsuz etkilenen kentte, geçimini kayısı üretiminden sağlayan yüzbinlerce vatandaşın taban alım fiyatı açıklanmaması dolayısıyla yaşadığı mağduriyetin giderilmesi düşünülmekte midir? 5) Geçen yıla oranla girdi maliyetlerinin iki katına çıkmasına, kayısı fiyatlarının ise yüzde 50 oranında düşmesine karşın depremzede üreticilerini korumaya ve desteklemeye yönelik herhangi bir çalışmanız var mıdır? 6) Tek geçim kaynağı kayısı olan Malatyalı depremzede üreticilere verilen yıllık tarımsal destek miktarı ne kadardır?”

SONRAKİ HABER

DEVA Partili Avşar’dan Bakan Işıkhan’a kritik sorular: “Kamu yararı gözeten ve tarafsız bir değerleme komisyonu var mı? Yoksa dostlar arasında alışveriş mi yapılıyor?”

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                        

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

05-08-2024