DEVA Partisi Milletvekili Rızvanoğlu, “İktidar altına imza attığı kanunları yok saydı. Elindeki bütün reçeteleri görmezden geldi. Sonuç ne oldu? Sahipsiz sokak hayvanları meselesi büyüdü de büyüdü ve bu noktaya gelindi” dedi.
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi görüşmeleri üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.
Rızvanoğlu’nun konuşmasından satır başları şu şekilde;
“İktidar imza attığı kanunları yok saydı”
İktidarın bu sorunu büyüttüğüne işaret eden Rızvanoğlu, “Ortada bir gerçek var! Sokaklar sahipsiz hayvanlar ile dolmuş, taşıyor. İnsanlar evlerine, çocuklar okullarına tedirginlikle gidiyor. Çok trajik ölümler yaşandı. Çocuklarımız yaşamını kaybetti. Bir daha bu acıları başka ailelerin yaşamaması gerekiyor. Bu olmamalı! Peki, ne oldu da bugünlere gelindi? Bu sorunun temelinde yıllardır süregelen ihmal ve plansızlık yatıyor. İktidar, 20 yıldır bu sorunu çözmek için gerekli adımları atmadığı gibi, belediyelere yeterli desteği de sağlamadı. Denetim mekanizmalarını işletmedi. Oysa kaynak ve denetim bu işin olmazsa olmazı. Başka ne oldu? Bu meclisin 2004’te yaptığı ve 2021 yılında revize ettiği kanuna da uymadı! Başka? 2019 yılında hazırlanan meclis araştırma raporunda yazan önerileri de yerine getirmedi. Yani bu ne demek? İktidar altına imza attığı kanunları yok saydı demek. Elindeki bütün reçeteleri görmezden geldi demek. Sonuç ne oldu? Sahipsiz sokak hayvanları meselesi büyüdü de büyüdü ve bu noktaya gelindi.” dedi.
“Sorunun çözülmesi konusunda herkes hemfikir”
Çözümün niteliğini konuşamadıklarını belirten Rızvanoğlu, “Herkes bu sorunun çözülmesi gerektiğinde hemfikir. Ama çözümün niteliğini konusuna hâkim kişilerle bir türlü tartışamadık. Bunun için de, bir Bilim Kurulu oluşturulmalıydı. Uzmanlar ile konuyu bilimin ışığında ele almalıydık. Veriler ortaya konmalıydı, ilgili tüm taraflar tartışmalıydı. Akademisyenler, meslek örgütleri, STK’lar ve yerel yönetimler. Bunların hiçbiri yapılmadı. Peki ne yapıldı? Bu kanun teklifinin paydaşları olan belediyeler, veteriner hekimler bu kanunu uygulamayacağız dedikçe, iş kuru inada bindi. Toplum kutuplaştı. Bugün, sokak hayvanları meselesi konusunda, herkesi sorumlu davranmaya davet etmek istiyorum.” İfadesinde bulundu.
“İktidarı sorumlu davranmaya çağırıyorum”
Rızvanoğlu iktidara çözüm önerilerini sıralayarak, “Öncelikle iktidarı sorumlu davranmaya çağırıyorum. İyi bakılırsa, bir köpeğin ömrü ortalama on sene. Yani 22 yıllık Ak parti iktidarına, 2 köpek ömrü ancak sığıyor. Ama bu sorunu çözmediler, ertelediler ve biriktirip bugünlere taşıdılar. Şimdi çıkmış, yıldırım hızıyla vicdanımızı ve insanlığımızı bir kenara bırakarak, sorunu çözmeye çalışıyorlar. Tüm topluma yeni bir travma yaşatmayın. Yapmayın! İktidar olarak; merdiven altı üretimleri, sarı sayfalara kadar düşen, denetimsiz ticari satışları, yurtdışından gelen kaçak girişleri acilen durdurun. Bunlara uymayanlara çok ağır, caydırıcı cezalar getirin. Veteriner hekimlerin istihdamını artırın. Genel Müdürlük düzeyinde teşkilatlanmalarını sağlayın. Modern bakımevleri için hazineden belediyelere arazi tahsisi sağlayın. Sahipli hayvanını sokağa bırakanlara ağır cezalar getirin. Öyle tek seferlik de değil. Hayvanlarını sokağa bırakanlar, o hayvanın ömür boyu bakımı için nafaka ödemekle yükümlü olmalı. Buradan tahsil edilecek para, 2019 yılında hazırlanan meclis araştırma raporunda önerilen Hayvan Hakları Fonu için de kaynak olabilir. Elinizde net veriler yok. Yerli üretilecek, yapay zeka destekli çipler ile takip ve envanter oluşturun. Elinizde barınak da yok. Hadi yasa bugün çıktı diyelim. 2028’e kadar ne olacak? Bu süre içinde toplanmasını istediğiniz hayvanların durumu ile ilgili muammayı acil olarak ortadan kaldırın.” dedi.
“Geçici hislerle hayvan edinip, sonra sokağa bırakanlara da itiraz edelim”
Hayvan severleri sorumluluğa davet eden Rızvanoğlu, “Para verip, cins kedi köpek alanlara daha fazla itiraz edelim. Köpekleri, kedileri cinslerine göre ayırıp, bir statü sembolü olarak kullananlara da itiraz edelim. Geçici hislerle hayvan edinip, sonra sokağa bırakanlara da itiraz edelim.” dedi.
“İktidar belediyelere omuz vermeli ve yükünü hafifletmeli”
Belediyeleri de sorumlu davranmaya davet eden Rızvanoğlu, “Elinizdeki imkanları kullanarak ve gönüllüleri organize ederek, çok pratik çözümler getirin ve uygulayın. Merkezi hükümetle birlikte, kısırlaştırma ve sahiplendirme seferberliği başlatın ve sahipsiz hayvanları sahiplendirmeyi sistematik biçimde gerçekleştirin. Hükümete bu meseleyi çözün diyoruz, belediyelere karşı bir intikam aracına dönüştürün demiyoruz. Topu ve sorumluluğu sadece belediyelere yükleyip, evinize dönemezsiniz. Belediyelere omuz vermeli ve onların yükünü hafifletmelisiniz.” dedi.
“Faize, kur korumalı mevduata para buldunuz!”
Bu işe merkezi hükümetten bütçe ayırmalısınız diyen Rızvanoğlu, “Faize 1 trilyon 254 milyar ayırdınız. Gerektiğinde kur korumalı mevduat için 800 milyar buldunuz. Sıkıştığınızda da Merkez Bankası’ndan para bastınız. Bu işe de bütçe bulabilirsiniz. Bir 20 yıl kaybettik. Siz bu sürede, hiçbir kararı uygulamadınız. Şimdi bilime dayanmayan yöntemlerle ve radikal uygulamalarınızla çözüm bulacağınıza inanıyorsunuz. Bu işi çözecekseniz, böyle bir teklif ile değil, dört koldan, her yöntemi eş zamanlı uygulayarak çözmek zorundasınız. Siz bunların hiçbirini yapmadan, bizden vicdanımızı ve insanlığımızı bir kenara bırakarak teklife olumlu oy vermemizi beklemeyin!” diyerek konuşmasını sonlandırdı.