DEVA Partili Esen’den Bakanlığa reform çağrısı: “Hatalı düzenlemeler, yüzlerce bakıma muhtaç insanı ve ailesini perişan etmeye devam ediyor!”

27-11-2024
DEVA Partili Esen’den Bakanlığa reform çağrısı: “Hatalı düzenlemeler, yüzlerce bakıma muhtaç insanı ve ailesini perişan etmeye devam ediyor!”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında bütçe görüşmeleri devam ederken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi hakkında basın açıklaması yaptı. Esen, evde bakım hizmetleri konusunda yaşanan mağduriyetlerden ve gelişmiş ülkelerdeki iyi uygulamalardan kıyaslamalar yaparak Bakanlığa “Sosyal Hizmetler Reformu” için çağrıda bulundu ve önerilerini sıraladı. Esen, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal hizmet politikalarında reforma gitmeli” dedi.

“Sosyal yardım ve sosyal hizmet farklı olgulardır”

Sosyal hizmetlerin sosyal yardımdan daha fazla çözüm getirdiğini belirten Esen, “Gelişmiş ülkelerde yüzde 80 oranında sosyal hizmet sağlanırken yüzde 20 oranında sosyal yardım sağlanır. Aldıkları hizmet sayesinde insanlar iş, bakım ve hayat desteğiyle topluma karışır, katkı sunar hale gelir. Bizde oran tam tersi, insanlarımızı yardıma bağımlı ve üretemeyen bir döngüye hapsetmeyen bir sosyal hizmetler anlayışı oluşturmalıyız” dedi.

Evde bakım desteği hayat kurtarıcı

İstanbul’da yaşanan bir örneği hatırlatan Esen; “Evde bakım desteği kesilen bir annemiz geçinebilmek için engelli yavrusunu, merdivenlerini sildiği otelin merdiven demirlerine zincirliyor. Evde bakım hizmeti işte bu demek, bir annenin geçinmek için çalışmasına olanak tanımak, engelli bir yavrumuzun evinde, korunaklı bir ortamda, işinin ehli bir bakım personeliyle güvende olması demek” diyerek evde bakım hizmetinin başta kadının, tüm ailenin hayatını derinden etkilediğini belirtti.

Reform çağrısında acil öneriler

Bakanlığın sosyal hizmetler modelinde bir reforma gitmesini talep eden Esen, önerilerini de şöyle sıraladı:

1-Engelli Sağlık Raporları ve Gelir Kriterleri:

  • Engelli sağlık raporu süreçlerinin sadeleştirilmesi ve hızlandırılması gerekmektedir.
  • Gelir kriterlerinin açık, adil ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden düzenlenmesi şarttır. Farklı uygulamalar yerine ortak bir değerlendirme cetveli oluşturulmalıdır.

2-Evde bakım hizmetlerinin desteklenmesi:

  • Devlet, özel bakım merkezlerine kişi başı aylık yaklaşık 35 bin TL ödeme yaparken, evde bakım için yalnızca 9 bin TL destek sağlamaktadır. Bu miktar enflasyon karşısında erimekte ve memur katsayısına bağlı olmaması nedeniyle yetersiz kalmaktadır. Evde bakım desteği, kaynakların etkin kullanımı açısından öncelikli olarak artırılmalıdır.

3-Politikaların insan odaklı hale getirilmesi:

  • Sosyal yardımların sürdürülebilir bir yaşam sunacak şekilde sosyal hizmetlere dönüştürülmesi gerekiyor. Sosyal yardım bağımlılığı yerine, bireylerin üretkenliğini destekleyen politikalar benimsenmelidir.

4-Denetim ve Şeffaflık:

  • Kamu kaynaklarının doğru kullanımı ve sosyal hizmetlerde liyakatin esas alınması için etkili bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır. Sonuç olarak, sosyal hizmet politikalarında reform ihtiyacı kaçınılmazdır. Bu reformun önemli bir ayağı olarak ise liyakat temel meselemizdir.

“Bakandan şeffaf olmasını istirham ediyorum”

Liyakat konusunu da reform sürecinde değerlendiren Esen, “Bilgi ve birikimine çok saygı duyduğum Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a sesleniyorum; kendisinden bakanlıkta çocuklara hediye olarak alınan ve kaybolan 250 laptop ve sosyal hizmetler alanında uzmanlığı olmayan üst düzey yöneticiler konusunda kamuoyunu bilgilendirmesini ve müdahale etmesini istirham ediyorum” dedi.

SONRAKİ HABER

DEVA Partili Ekmen, Mersin’deki fırtınayı Meclise taşıdı: “Çiftçi sigorta desteği bekliyor”

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                        

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

27-11-2024