DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen “Emekli maaşı 35 bin TL olmalı” dedi, AKP sıralarından kahkahalar yükseldi. Esen, yaptığı açıklamada, “Kahkahaların sahiplerini milletin vicdanına havale ediyorum!" tepkisini gösterdi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, emeklilerin yaşadığı derin yoksulluğa, iktidarın emekli maaşlarında yaptığı yetersiz artışlara ve sosyal devlet ilkesinden sapmalara sert sözlerle tepki gösterdiği sıralarda AKP sıralarında yükselen kahkaha halkın büyük tepkisini aldı. Esen konuşması sırasında yaşananlara dair Sosyal medyada bir mesaj paylaştı ve “Kürsüde emeklinin hakkını savunurken AKP sıralarından yükselen kahkaların sahiplerini milletin vicdanına havale ediyorum!” dedi.
Esen, konuşmasında, 2025 Temmuz itibariyle en düşük emekli maaşının 16.881 TL'ye çıkarılmasının emekliyle alay etmek olduğunu belirterek, “Bugün Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırı 26.115 TL’dir. Emekliler, bu sınırın çok altında yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Bu tablo, insan onuruna kast anlamına gelir” dedi. Konuşmasında emeklinin yaşam mücadelesini anlatırken duygularını da açıkça dile getiren Esen, “Çok öfkeliyim. Çok üzgünüm. Çok utanıyorum. Çünkü millet adına alınan emanet doğru ve adil yönetilmiyor” ifadelerini kullandı.
Mecliste kahkaha krizi: “Burası kahvehane değil”
Elif Esen’in konuşmasında “Bugün en düşük emekli maaşı olması gereken rakam 35.000 TL’den aşağı olmamalıydı” sözlerinin ardından AKP sıralarından kahkahalar yükseldi. Yaşanan saygısızlık üzerine TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, iktidar milletvekilini Genel Kurul salonundan çıkmasını istedi. Bozdağ, “Burası kahvehane değil! Kahkaha atan vekil dışarı çıksın. Bu saygısızlığa müsaade edemem” diyerek Meclis’in ciddiyetine ve milletin temsil hakkına gölge düşürülmesine sert tepki gösterdi. Bu olay sosyal medyada da geniş yankı buldu. Vatandaşların, “Vekilim benim maaşım için hak ararken kahkaha atanlara hakkımı helal etmiyorum” yorumları öne çıktı.
“Emeklinin hakkı insan onuruna yaraşır bir hayattır”
Esen konuşmasında, sosyal devletin asli görevinin, çalışma yaşamını tamamlamış vatandaşlarına onurlu bir yaşam sunmak olduğunu vurguladı. 2001 yılında en düşük emekli maaşının asgari ücretin 1,6 katı olduğunu hatırlatan Esen, bugün bu oranın 0,6’ya gerilediğini söyledi. “Oysa oran korunmuş olsaydı bugün en düşük emekli maaşı 35 bin TL'nin üstünde olmalıydı” diyerek emekli maaşlarının nasıl sistematik biçimde erozyona uğratıldığını verilerle ortaya koydu.
“Bu bir ekonomik tablo değil, bu bir utanç belgesidir!”
Elif Esen ayrıca Türkiye’nin Küresel Emeklilik Endeksi'nde 44 ülke arasında 42. sırada yer aldığını belirtti. Türkiye’nin sadece Hindistan ve Kolombiya'nın önünde olduğunu ifade eden Esen, “Bu bir ekonomik gösterge değil; siyasi bir yüzleşme çağrısıdır. Bugün emekliler sadece yaşamaktan değil, yaşlanmaktan da utanır hale getirildi” dedi.
“Emeklililere müjde diye sunulan her rakam, birer utanç belgesidir”
Konuşmasının sonunda iktidara çağrıda bulunan Esen, şu önerileri yineledi:
- En düşük emekli maaşı, net asgari ücret düzeyine çekilmelidir.
- Emekli maaşları enflasyona karşı otomatik olarak güncellenmeli, zam pazarlıkları siyasi pazarlık konusu olmaktan çıkarılmalıdır.
- Aylık bağlama oranları adil biçimde revize edilmeli, emekliler arasındaki eşitsizlikler giderilmelidir.
- Kayıt dışı istihdamla gerçek mücadele başlatılmalı, SGK’ya yük olarak gösterilen EYT’li yurttaşlar hedef gösterilmekten vazgeçilmelidir.
Elif Esen’in konuşması sonunda şu sözleriyle Genel Kurul’a seslendi:
“Emekliyi aşağılarken kahkaha atanlar, bu ülkenin geleceğini temsil edemez. Biz Yeni Yol Grubu olarak, emekliliğin yoksulluk değil; onurla yaşanacak bir dönem olması için mücadeleye devam edeceğiz.”