DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulunda Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmelerinde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin 22 yıllık eğitim, kültür ve diyanet politikalarını sert bir dille eleştirdi. Matematik ve yabancı dil becerilerinde yetersiz kalındığını dile getiren Ekmen, PISA ve uluslararası endekslerdeki olumsuz tabloya işaret etti. Hükümetin kültür ve diyanet politikalarını da eleştiren Ekmen, "Bu kadar çok yerli ve millî retorik üreten bir iktidarın döneminde gençlerin değerlerden uzaklaşmasının izahı nedir?" sorusunu yöneltti.
"Yasamanın Denetim Gücü Yok Edildi”
Ekmen, Türk tipi başkanlık sistemiyle yasamanın denetim gücünün yok edildiğini ifade etti. "Bugün yürütme üzerinde yasama hiçbir denetim faaliyetini kullanamıyor. AK Parti'nin 22 yıllık millî eğitim serencamı üzerinde bir muhasebe yapılmasını öneriyorum." dedi.
"Eğitimde başarı yetersiz”
Ekmen, AK Parti'nin eğitimde başarılı olup olmadığını sorguladı. Ekmen, "Çocuğunuzu Millî Eğitime bilakayduşart ve bir dış destek vermeden teslim edebilir misiniz? Değerler eğitiminde başarılı mısınız? Yetkinlik eğitiminde AK Parti'yi başarılı kabul edebiliyor muyuz?" diye sordu. AK Parti'nin eğitim politikalarının öğrencilerin yetkinlik ve yabancı dil becerilerini geliştirmede yetersiz kaldığını vurguladı.
Matematik ve yabancı dil becerilerinde eksiklikler
Ekmen, AK Parti'nin eğitim politikalarının öğrencilerin temel yetkinliklerinde başarısız olduğunu belirterek, "Balıkesir Milletvekilimiz Haydar Bey'in hatırlatmasıyla Türk millî eğitim sisteminden mezun olan bir öğrenciye çarpım tablosunu hatasız olarak bilme seviyesinde matematik öğretebiliyor muyuz? Sanayimize ara eleman yetiştirebiliyor muyuz? Peki, sporcu yetiştirebiliyor muyuz? Almanya 4 milyon Türk vatandaştan dünya starı sporcu yetiştirirken biz 85 milyon vatan evladından niçin star çıkartamıyoruz? Hiç düşünmüyor musunuz?” dedi.
PISA ve uluslararası endekslerdeki durum
Ekmen, Türkiye'nin uluslararası eğitim endekslerindeki durumunu eleştirerek, PISA sonuçlarına dikkat çekti. "PISA başta olmak üzere uluslararası endekslerdeki durumumuz nedir, bir bakıyor musunuz?" diye soran Ekmen, Türkiye'nin bu endekslerdeki düşük performansının eğitim politikalarının yetersizliğini gösterdiğini belirtti.
22 Yıllık Dönemde Soru ve Eleştiriler
Ekmen, AK Parti'yi eğitim ve kültür politikaları konusunda çeşitli sorularla eleştirdi:
• ”Millî Eğitim Bakanları neden 9 kere değişti? Dört ay, on üç ay, on beş ay bakanlık yapan bakanlarımız var."
• “Değilen Kültür Bakanı sayısı neden 10? On beş ay bakanlık yapan Kültür Bakanımız var." Niçin bütçeli bakanlıklardaki istikrar bu bakanlıklarda yok?
• “Diyanet İşleri Başkanlığına duyulan güven niçin yüzde 30'larda?"
Ekmen, sürekli değişen bakanların politikaların istikrarını ve verimliliğini olumsuz etkilediğini vurguladı.
”Gençlerin Değerlerden Uzaklaşması”
Ekmen, gençlerin değerlerden uzaklaşmasını AK Parti'nin politikalarına bağladı. "Bu kadar çok yerli ve millî retorik üreten bir iktidarın döneminde gençlerin değerlerden uzaklaşmasının izahı nedir?" dedi. AK Parti'nin eğitim, kültür ve diyanet politikalarının gençler üzerinde neden etkili olmadığını sorgulayan Ekmen, gençlerin deist, agnostik, inançsız ve ateist olma oranlarının yüzde 10’u bulduğunu, bunda da iktidar uygulamalarının etkili olduğunu dile getirdi.
"Millî Eğitim ve Kültür Politikalarında Ciddi Başarısızlık”
Ekmen, AK Parti'nin 22 yıllık iktidarı süresince millî eğitim, kültür ve diyanet politikalarında ciddi bir başarı sağlanamadığını belirtti. "Gelin bir muhasebe yapın, gerçekten AK Parti iktidarında yirmi iki yılın sonunda millî eğitim, kültür ve diyanet politikalarında sadra şifa bir başarıdan söz edilebilir mi?" diyen Ekmen, konuşmasının sonunda, mesleki eğitim, yüksek eğitim ve benzeri konularda da ileride konuşmayı planladığını ifade etti.