DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, 6 Şubat depremleri sonrası deprem bölgesinde inşaat faaliyeti devam eden 2 bin şantiyenin denetimiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi. Hatay Samandağ’da yapımı süren konutların çürük ve depreme dayanıksız olduğu iddialarına değinen Avşar, ikinci bir felaketin yaşanmaması için yapıların bilim ve tekniğe uygun bir denetime tabi tutulması gerektiğini belirtti. Avşar, verdiği yazılı soru önergesinde, şantiyelerde planlı denetimler yapılıp yapılmadığını, şayet yapılıyorsa deprem bölgesinde kaç denetim ekibi bulunduğunu ve imalat hatasına sahip konut tespitinin yapılıp yapılmadığını sordu.
Avşar, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilimizde yıkım yaşandığını, 14 milyon insanımızın etkilendiğini, resmi kayıtlara göre 53 bini aşkın vatandaşımızın hayatını kaybettiğine dikkat çekti. 104 milyar dolar civarında zarar meydana geldiğini aktaran Avşar, 850 bin konut, işyeri, ahır ve müştemilat gibi yapıların hasar gördüğünü söyledi.
“Resmî açıklamalara göre deprem bölgesinde 2 bine yakın şantiye bulunmaktadır.”
“Üzerinden geçen 17 aylık sürede resmî açıklamalara göre 76 bin konutun yapıldığı, yıl sonuna kadar en az 200 bin konutun teslim edileceği ve 2025 yılı sonuna kadar da tüm deprem bölgesinde konut yapımının tamamlanacağı ifade edilmektedir.” diyen Avşar; “Bu kapsamda deprem bölgesinde 2 bine yakın şantiyede 153 bin işçinin çalıştığı belirtilmiştir.” ifadesini kullandı.
“Biz bir daha sesimizi duyan var mı diye bağırmak istemiyoruz.”
Avşar, geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel basına yansıyan ve kamuoyunda çokça tartışılan Hatay Samandağ’da yapımı süren TOKİ (Toplu konut İdaresi) konutlarının, çürük ve depreme dayanıksız olduğu iddialarının gündeme geldiğini kaydetti. 6 Şubat felaketini yaşayan bölge halkının, çürük konutlara karşı eylem yapıp ‘Biz bir daha sesimizi duyan var mı diye bağırmak istemiyoruz’ dediğini ifade etti.
Hatayı kabul eden TOKİ: “Yüklenici firma hakkında işlem başlatıldı.”
Avşar, iddialar üzerine TOKİ tarafından yapılan açıklamada, hatanın tespit edildiği, yüklenici firma hakkında işlem başlatıldığı ve konutlardaki eksikliklerin giderildiği ileri sürüldü.
Avşar, TOKİ web sitesinde, ‘Hatalı imalatların tekrarlanmaması için beton santralinin reçetesinde yer alan malzemeler ve reçete oranları hakkında da gerekli önlemler alınmıştır. Yine söz konusu hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici firma ve müşavir firma hakkında tahkikat başlatılmıştır.’, şeklinde açıklamada bulunmuştur” dedi ve konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Kurum’a sorularını yönetti.
“2 bin şantiyede planlı denetimler yapılmakta mıdır?”
Avşar, “Resmî açıklamalara göre yapım süreci devam eden 2 bin şantiye de planlı denetimler yapılmakta mıdır? Söz konusu denetimler TOKİ Başkanlığının ilgili teknik personeli tarafından mı, yoksa özel denetim firmaları marifetiyle mi yapılmaktadır? Şayet denetimler, özel denetim firmaları tarafından yapılıyorsa bu firmalar nasıl belirlenmekte ve iş süreçlerinin kontrolü nasıl sağlanmaktadır?” sorularını yöneltti.
“Deprem bölgesinde kaç denetim ekibi bulunmaktadır?”
Bakan Kurum’a, “Deprem bölgesinde kaç denetim ekibi bulunmaktadır?”, diye soru yönelten Avşar; “Bu ekipler yeterli teknik personele, araç-gereç ve ekipmana sahip midir? Söz konusu ekiplerin çalışma prosedürü nedir? Denetim aralığı nedir? Denetim raporları hazırlanmakta mıdır? Konutların sağlamlığı ve güvenilirliği açısından kamuoyunu rahatlatmak üzere bu raporları halkın erişimine açmayı düşünüyor musunuz?”, ifadelerini kullandı.
“Başka kusurlu ve imalat hatasına sahip konut tespiti yapılmış mıdır?”
Avşar; “Söz konusu olayda yaşandığı gibi tarafınızca başka fen ve sanat kurallarına uygun olmayan kusurlu üretilmiş ve imalat hatası olan konut tespiti yapılmış mıdır? Bu hususta gerekli cezai ve idari yaptırımlar uygulanmış mıdır?”, dedi.