‘Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu’ AFAD yetkililerini diledi. Komisyonda söz alan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, AFAD’ın afetlere müdahale planında riskleri öngörmesi gerektiğini belirtti. Avşar, Kartalkaya’da acil müdahale için neden bir cep depo bulunmadığını, Bolu İl Risk Azaltma Planında Kartalkaya bölgesinin neden olmadığını sordu. Avşar ayrıca, Uludağ, Palandöken, Erciyes gibi bölgelerde gerekli denetim ve planların yapılıp yapılmadığına dair kritik bir soru da yöneltti.
‘AFAD’ın temel görevi kenti afetlere karşı hazırlamaktır’
Avşar, AFAD'ın hem afetlere o kenti hazırlamak hem afet alanını yönetmek ve hem de müdahale etmek olarak 3 safhada gerçekleşen bir sorumluluğa sahip olduğunu belirtti. AFAD'ın görev tanımında 15'e yakın alt başlık bulunduğunu belirten Avşar, AFAD'ın varsa eksikliklerin güçlendirilmesi konusunda ne durumda olduğunu sordu.
‘AFAD, afetlere müdahale planında bu riskleri öngörmelidir’
Komisyon üyesi vekillerin konuşmalarına atıfta bulunan Avşar, “Sayın Milletvekillerimizin konuştuğu durumlar aslında AFAD tarafından hazırlanan TAMP’ta (Türkie Afet Müdahale Planı) öngörülmesi gereken meselelerdir. Çünkü bu planlar il bazlı hazırlanır ve kontrolleri AFAD tarafından yapılır ve Bolu Afetlere Müdahale Planı, İstanbul, Ankara Afetlere Müdahale Planı olduğu Bolu il eylem planı da olmalıdır” dedi.
‘AFAD, planda olası bir yangında Kartalkaya’ya 1 saatte varılacağını mı öngörmüştü?’
Bu plan çerçevesinde AFAD’ın Bolu'da herhangi bir çığ, sel, orman yangını felaketinde nasıl müdahale edeceğine dair eylem planının olması gerektiğini belirten Avşar, “AFAD, böyle bir yangın felaketinde bir saatte mi Kartalkaya’ya varacağını öngörmüştü?” sorusunu yöneltti.
‘Kartalkaya’da acil müdahale için neden bir cep depo öngörülmemiştir?’
Acil müdahalenin, gerekli ekipman ve personel unsurlarının önemine dikkat çeken Avşar, “Şayet şehir merkezinden Kartalkaya’ya 1 saatte varılacağını öngörülmüşse neden Kartalkaya bölgesinde acil müdahale için bir cep depo öngörmedi veya uygun görülmedi?” sorusunu sordu.
‘Uludağ'da, Palandöken'de, Erciyes'te benzer öngörülemeyen durumlar var mıdır?’
Benzer tehlikenin her yerde yaşanabileceğini vurgulayan Avşar; “Uludağ'da, Palandöken'de, Erciyes'te benzer öngörülemeyen durumlar var mıdır? Gerekli denetimler ve planları yapılmış mıdır?” diye konuştu.
‘AFAD, kenti afete hazırlık noktasında ne tür çalışmalar yapmıştır?’
AFAD’ın görevlerinden birinin kenti afetlere hazırlamak için çalışmalar yapmak olduğunu söyleyen Avşar, “Velev ki, Bolu ilinde itfaiyenin böyle bir hazırlığı veya böyle bir kapasitesi yoktu. Bunun kanunda hizmet standartlarını belirleme konusunda geçmişte çalışmalar oldu mu veya Bolu İtfaiyesi noktasında bir çalışma var mıdır?” dedi.
‘Bolu İl Risk Azaltma Planında Kartalkaya neden yoktur?’
Bolu İRAP’a (İl Risk Azaltma Planı) değinen Avşar, bu planda yaklaşık 20 sayfanın Bolu yangında alınacak tedbirlere ayrıldığını, çeşitli senaryolara yer verildiğini kaydetti. İRAP'ın içinde Kartalkaya'yı göremediğini dile getiren Avşar, Kartalkaya’nın İl Risk Azaltma Planında hiç değerlendirilmediğini belirterek, bu konuda bilgi verilmesini talep etti.