Babacan’dan “işbirliği değil diyalog” vurgusu: “200 hukukçunun emeğiyle hazırladığımız Anayasa çalışmasını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunduk”

16-07-2024
Babacan’dan “işbirliği değil diyalog” vurgusu: “200 hukukçunun emeğiyle hazırladığımız Anayasa çalışmasını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunduk”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 200 hukukçunun emeğiyle hazırladıkları anayasa çalışmasını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunduklarını belirterek, “Bu çalışma, bir Türkiye çalışması. Sadece bir siyasi partinin kendi kadrosuyla yaptığı kapalı bir çalışma değil. Bizim görüşümüz ortada, duruşumuz ortada. Mesele anayasaysa hazırız” dedi.

Babacan, gelen davet üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir görüşme gerçekleştirdi. Partisinin hukukçu kurmaylarıyla anayasa çalışmaları hakkında TBMM Başkanı ile istişarede bulunan Babacan, ziyaret sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Babacan, Anayasa çalışmalarıyla ilgili “Tüm siyasi partiler içerisinde en çok hazırlık yapan ve bu konuya en fazla zaman harcamış, emek harcamış partilerden birisiyiz” dedi.

Babacan, özgürlükçü, katılımcı, çoğulcu demokrasiyi hedefleyen bir anayasa metninden bahsedilmesini gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“AB standartlarında temel hak ve özgürlükler nasıl gerçekleştirilir, ortaya koyduk”

“Parti programımızın anayasayla ilgili, yeni anayasayla ilgili çok sağlam yazılmış bir bölümü var. Bununla da yetinmedik biliyorsunuz, arkasından bir demokrasiye geçiş eylem planı açıkladık. Ekim 2021, yani yeni anayasanın ana çatısının nasıl olması gerektiği, yeni anayasanın unsurlarının ne olması gerektiğini ifade eden bir demokrasiye geçiş eylem planı hazırladık ve bunu kamuoyuyla paylaştık. Arkasından olmazsa olmaz, yargının nasıl işlemesi gerektiğini, adil bir yargı sisteminin nasıl kurulması gerektiğini ifade eden 10 no’lu eylem planımızı, adil yargı eylem planımızı açıkladık. Tam 198 madde olarak hepsini sıraladık. Bununla da yetinmedik, 22 no’lu eylem planımızla, yani temel haklar eylem planımızla da tam 354 maddeyle anayasa değişiklikleri dâhil ülkemizde Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği standartlarında temel hak ve özgürlükler nasıl gerçekleştirilir, bunu ortaya koyduk.”

“Görüşme işbirliği değil, diyalog temelli”

Babacan, gazetecilerin sorusu üzerine, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile yapılan anayasa görüşmesinin “işbirliği değil diyalog temelli” olduğunu vurguladı. Babacan, “Biz demokrasi için, temel hak ve özgürlükler için çok büyük bir mücadele veriyoruz. Ama bu mücadelenin esasında da diyaloğu esas alıyoruz. Yani diyalog bazlı yapıyoruz. Dolayısıyla bu diyalog bazlı çalışmamız çerçevesinde de ben yarın Sayın Özgür Özel'e bir ziyarette bulunacağım. Arkasından pazartesi günü de Müsavat Dervişoğlu'na bir ziyarette bulunacağım. Ve daha sonra da belli bir çerçevede siyasi partilerle diyalog zeminimizi sağlam bir şekilde yürütmenin gayreti içerisinde olacağım. Ama bu gayret tabii iki yönlü olması lazım. Yani diyalog tek yönlü olmaz. Monolog olur. Diyalog olması için karşılıklı bir gayret olması lazım. Dolayısıyla bizim duruşumuz çok açık, net. Aman ha başkaları ile karıştırılmasın” diye konuştu.

“Asgari ücrete zam yapmamak kul hakkıdır”

Babacan, asgari ücrete yapılacak zammın Temmuz ayında pas geçilmesini “kul hakkı” olarak nitelendirdi. “Mutlaka gereğinin yerine getirilmesi gerekir. Bu kul hakkıdır. Yani anlayacağı dilden belki konuşmamız gerekiyor. Kul hakkıdır! Yani enflasyonu üretip yıllarca yanlış politikalarla, inatla enflasyonu patlatıp bu enflasyonun karşılığını asgari ücret diye vermemek kul hakkıdır” ifadelerini kullandı.

 

SONRAKİ HABER

DEVA Partili Ekmen: “Mersin’in günahı ne? Rize, Ordu, Gümüşhane’den eksiği ne?”

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                        

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

16-07-2024