Ali Babacan, 8 Mart Cuma günü katıldığı Konya Tarım Fuarı’nda AGRO TV’ye konuk oldu. Programda Konya özelinde tarıma, hayvancılığa ve tarım sanayiine değinen Ali Babacan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
“Türkiye’nin dört bir köşesinde verim artacak”
“5 yıl içerisinde Türkiye’deki bütün sulama yatırımlarını tamamlamak mümkün. Barajlar, göletler, isale hatları, kapalı basınçlı sistem, dağıtım, damlama, yağmurlama sistemi; aklınıza ne kadar yatırım geliyorsa hepsini topladık topladık, 5 yılda bunu tamamlamak mümkün. Toprağı suyla buluşturduğumuz zaman, sulu tarım yapmaya başladığımız zaman Türkiye’nin dört bir köşesinde verim artacak. Aynı topraktan 2 kat 3 kat fazla verim alacağız.”
“Türkiye’de maalesef üretim azalıyor”
“Şunu da üzülerek görüyorum ki Türkiye’de maalesef üretim azalıyor. Türkiye, buğday ithal etmek zorunda kalan bir ülke oldu. Halbuki sadece Konya ovası su getirilse destek verilse tüm Türkiye’yi beslemekle kalmaz bütün dünyaya ihracat yapan bir tarım merkezi haline gelebilir.”
“Geçen seçimden bu yana ödenen kur farkı 1 trilyon lirayı geçti”
“Bu yıl tarım bütçesi, yani hükûmetin bütün çiftçilere ayırdığı bütçenin tamamı 91 milyar TL. Ancak faize ayrılan bütçe bu yıl, 1 trilyon 254 milyar TL. Yani çiftçimize verilen desteğin tam 13 katı faize veriliyor bu yılın bütçesinde. Bir başka örnek vereyim; Kur Korumalı Mevduat diye bir şey var biliyorsunuz. Bundan birkaç sene önce uyduruldu, ortaya koyuldu. Kur Korumalı Mevduat’ın kur farkını devlet ödüyor. Geçen seçimden bu yana ödenen kur farkı 1 trilyon lirayı geçti.”
“Gübre ve yem maliyetinin yarısının devlet tarafından karşılanması gerekiyor”
“Çiftçimizin gübre maliyetinin yarısının devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Yem maliyetinin yarısının devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Çiftçimize mazotun ve elektriğin piyasa şartlarından çok daha uygun şartlarda, daha uygun fiyatlara sağlanması gerekiyor. Yine tohumla ilgili özel teşvik programları gerekiyor.”
“Türkiye’de tarım sektörü çok büyük sıkıntılar yaşıyor”
“Şu anda Türkiye’de tarım sektörü çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Nereye gitsek çiftçilerimiz feryat içerisinde, artan maliyetler üretimi çok zorlaştırmış durumda. Gübre, yem, tohum, mazot, elektrik; bütün bu fiyatlar katlaya katlaya arttı Türkiye’de. Bunun da en önemli sıkıntısını başta çiftçilerimiz yaşıyor; artan maliyetler karşısında zarar ediyorlar. Ne kadar çok üretirlerse o kadar çok zarar ediyorlar.”
“Tarım sanayii çok önemli, savunma sanayii de çok önemli”
“Konya’da tarım sanayii çok önemli, savunma sanayii de çok önemli. Türkiye’nin savunma sanayii de bugün bizim yüz akımız; ben Dışişleri Bakanlığı dönemimde dışarıya bağımlılığın ne kadar işimizi zorlaştırdığınız bizzat yaşadım, gördüm. Onun için savunma sanayiindeki adımlar, savunma sanayiindeki firmalarımızın çoğalması ve çok daha yüksek teknoloji ürünler yapması; aynı zamanda tarımla alakalı, tarımsal sanayiiyle ilgili firmalarımızın çoğalması, çok daha yüksek teknolojiye ulaşan, tüm dünyaya ihraç edilen ürünleri burada üretiyor olması gerçekten ülkemiz için bir gurur kaynağı, Konya için bir gurur kaynağı.”
“Gıda enflasyonun yüksek olmasının en önemli sebebi artan maliyetler”
“Yükselen tarım maliyetleri vatandaşlarımızın da gıda ürünlerini çok daha pahalıya almasına sebep oluyor. Şu anda biliyorsunuz Türkiye’de gıda enflasyonu son derece yüksek. Bu gıda enflasyonun yüksek olmasının en önemli sebebi artan maliyetler. Eğer gıda enflasyonunun çözülmesi isteniyorsa, bu faizi artırmakla olmaz. Yani bakıyorlar gıdada enflasyon yüksek, faizi artıralım. Formül öyle çalışmıyor. Türkiye’de gıda enflasyonunu düşürmenin yöntemi çiftçimizin maliyetini aşağıya çekmek.”
BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN
Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.